На 12 април се отбелязва Международният ден на първия полет на човек в Космоса. Метро влак с Юрий Гагарин се движи в подземната железница в Москва. В руската столица отбелязват този ден и с мотриса, изрисувана с една от най-известните снимки на първия космонавт и с орбиталната станция "Салют 6".

За пръв път събитието е отбелязано през 2011 г., когато бе чествана 50-годишнината от първия полет на човек в космоса, предаде ТАСС, цитирана от dir.bg. Международният ден на първия полет на човек в космоса е провъзгласен с резолюция на Общото събрание на ООН от 7 април 2011 г. на 85-ото пленарно заседание "за ознаменуване началото на космическата ера за човечеството". Инициатор бе Русия, а съавтори на резолюцията станаха над 60 страни-членки на ООН.

На 12 април 1961 г. пръв сред земляните извършва полет в Космоса съветският космонавт Юрий Гагарин. След като стартира с кораба "Восток" от космодрума Байконур, той прави една обиколка на Земята и успешно се приземява в Саратовска област. Продължителността на полета му е 1 ч. и 48 мин.