На креслото на командира на катастрофиралия руски Ту-154 след излитането от Сочи не е бил пилотът Роман Волков, а вероятно инструктор-летец с чин подполковник от руската армия. Тази версия разкри за „Нова газета” бивш летец, който 10 години е пилотирал именно такъв модел самолет.

Според него на борда е бил инструктор-летец, който е летял основно на Ан-72, а в Сирия е бил наблюдаващ как се справят екипажите на изтребителите, но няма опит с Ту-154.

„Предполагам, че инструкторът е отишъл при Волков и му е казал: „Роман, дай да вдигна аз самолета от Сочи. Та аз съм опитен летец”. Волков не е могъл да откаже на по-старши от него по длъжност и знание и просто му е отстъпил креслото си”, смята бившият летец, пожелал да запази анонимност.

Според него, след като самолетът се отдели от земята, в рамките на 5-10 метра трябва да се чуе командата: ”Приберете шасито”, но от черната кутия е ясно, че такава не е последвала, пише ПИК. „Точно това доказва, че на командното място не е Волков, който много добре знае какво трябва да се направи”, допълва летецът.

Когато не се приберат колелата, а закрилките са прибрани, самолетът се насочва към морето и се разбива в него. Засега тази версия не се коментира от експерти, работещи по авиокатастрофата.