Всички полицаи в град Отоклан в мексиканския щат Халиско бяха разоръжени във вторник и задържани, съобщи единното командване на полицейските сили на щата към местната прокуратура. Като причина се посочватподозренията за проникване сред полицаите на престъпни елементи, въпреки че информацията не е съобщена официално, съобщава сайтът „Информадор” (Informador), цитиран от РИА-Новости.

По данни на прокуратурата контролът върху реда е бил поет от полицаи, подчиняващи се на властите в Халиско. Задържаните ще преминат подробна проверка в Гуадалахара. След това ще бъде взето решение дали ще могат да продължат работата си или ще бъдат уволнени.

Град Отоклан стана печално известен през март 2015 година, когато въоръжени бандити извършиха добре подготвено нападение над патрул на неотдавна създадената жандармерия на Мексико. Тогава загинаха 11 души, сред които петима жандармеристи. Ранени бяха осем от военните.

След разследването на инцидента бяха арестувани четирима местни полицейски служители, които биха могли да са свързани с нападателите.