Пловдив бавно, но упорито ще се опита да следва една световна тенденция - преминаването към електрически автомобилен транспорт. Инвеститори вече са проявили интерес за откриването на над 15 станции за зареждане на електромобили. Има проявен интерес към паркинга на Тримонциум, например.

Проблемът обаче е чисто юридически - инвеститорите искат да изградят станциите на съществуващи паркинги и това да стане безплатно. Няма как обаче да им бъде даден общински терен за без пари. Освен това, когато има проявен интерес от трима различни инвеститори, няма как да се реши кой да бъде облагодетелстван. Заради това юристите на общината търсят как точно трябва да бъдат променени наредбите, за да успее Пловдив да направи още една стъпка към бъдещето. Другият вариант, разбира се, е инвеститорите да платят за терените, върху които ще бъдат изградени специалните станции.

В национален мащаб обаче нещата изглеждат повече от добре. Доста амбициозни са плановете на различни компании и инвеститори. Една от компаниите дори е анонсирала 500 зарядни станции в рамките на страната, както и по граничните райони на Гърция и Македония, което ще улесни пътуването до най-близките туристически дестианции. Това разкри Юлиан Ангелов, представител на фирмата, от която Община Пловдив закупи два електромобила за нуждите на общината.

Той обясни, че преди 3 години интересът към подобен екологичен транспорт е бил само от много прозорливи бизнесмени, които са постигнали значителен икономически ефект в бизнеса си с внедряването на такива возила. Със субсидията, която Националния доверителен еко фонд дава на общините за електормобили тази година, интересът е станал лавинообразен и на ден само в една фирма се получават по поне 5 запитвания.

Това, което държи както общинските администрации, така и обикновените хора настрана от електромобилите, е тяхната цена. Цените започват от 55 хиляди лева и зависят от типа оборудване, какъв пробег има колата с едно зареждане и какъв е типът батерия. 

От електормобилите обаче печели природата. Само за двата закупени автомобила, от Общинат Пловдив са сметнали, че ще се спестят четири тона въглеродни емисии.

Електромобилите тепърва навлизат у нас, но вече се превръщат в предпочитан начин за транспорт в по-екологично настроените европейски страни. Като например Норвегия. Там залагат на електромобилите, за да не замърсяват околната среда. Облекченията за хора, които притежават електромобили са големи. Те са освободени от местни данъци и използват безплатно места за паркиране и колонките за зареждане на електромобилите, които са почти на всеки метър.

Вижте новите електромобили в Пловдив във ВИДЕОТО:

Още от ТРАФИК ТВ гледайте ТУК

TrafficNews.bg