Река Хаджийска, която пресича Слънчев бряг и се влива в морето е плувнала във фекалии, алармираха туристи. Десетки почиващи звъняха вчера на пожар в медиите и търсиха помощ, след като дни наред се жалвали от адска миризма, но никой не им обърнал внимание.

Най-кошмарна била вонята около почивната станция на Министерски Съвет, която е разположена на първа линия на Централния плаж, предаде „Монитор”.

Река Хаджийска минава точно покрай министерската база и се влива в морето.

"Елате да видите за какъв ад става въпрос. Цялата река е плувнала в гнусотии - фекалии ли са, какво са не знаем, но вони на кенеф. Не се диша, а на плажа не се издържа. Дъното на реката е потънало в някаква тинеста субстанция, а водата е мътилка. Тези мръсотии се вливат в морето на края на Централния плаж", описват ситуацията родни туристи, които почиват в момента в района.

Според хората, такава била ситуацията от близо седмица.

Оказа се, че за проблема вече са информирани всички контролни институции. Хотелиери и туристи са подали десетки сигнали в община Несебър, РИОСВ Бургас и в Басейнова дирекция. Няколко екипа проверяващи са направили инспекция на място още в края на миналата седмица. До момента обаче компетентните органи мълчат за вида замърсяване и за източника.

"Извършихме проверка в петък, взети са проби от реката, които са изпратени за лабораторен анализ. Нищо не можем да ви кажем към момента, защото първите резултати от изследванията ще бъдат готови най-рано на 24 август след обяд", лаконично коментираха от Басейнова дирекция Варна.

Проверка са извършили на място и експерти от РИОСВ Бургас. Те установили, че в реката няма заустване на отпадни води, но също не са установили откъде идват мръсотиите и дали наистина става въпрос за фекалии.

"Обърнете се към Басейнова дирекция, които работят по случая. Тази седмица ще направим с тях съвместна проверка, след която ще имаме повече и по-подробна информация", лаконично коментираха от бургаската екоинспекция.

Хотелиерите в Слънчев бряг подозират, че канализацията на село Тънково изпуска периодично фекалии от няколко дни, защото помпите се повреждали.

От В и К Бургас обаче са категорични, че нямат никакъв проблем и помпите работят безотказно в денонощен режим.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg