Хора от държави в ЕС, учили във Великобритания, да бъдат смятани за престъпници и да ги арестуват на влизане в страната, ако не са върнали студентските си заеми.

Това поиска британският Институт за политиката във висшето образование и настоява закон за наказанията да се приеме още тази година, съобщи вестник Дейли мейл, цитиран от 24 часа. Борчът на чужденците от ЕС, ползвали британски учебни заеми, е 1,3 млрд. лири - 36 процента повече от 2015 г.

Студенти, които се местят в чужбина, без да са изплатили борча си или закъсняват с вноските, трябва да бъдат третирани също като данните нарушители и да бъдат задържани, ако пак влязат на Острова, казват от института.

Сега по британския закон бившите студенти изплащат заема си едва когато започнат да печелят над 21 000 лири годишно. Ако работят във Великобритания, вноските им се удържат автоматично. Ако обаче си заминат, не могат да ги накарат да плащат, пише вестникът. Около 8600 (11%) чужденци от ЕС не обслужват студентските си заеми към британския бюджет. Още 9900 не са изпратили на Лондон данни за работния си статус. Британците, заминали за чужбина, също ще подлежат на наказанието.

Не се знае дали Великобритания ще продължи да дава студентски заеми за хора от ЕС и след Брекзит, както е правила досега по правилата на Брюксел. Властите планират да изискват данни от страните в Европа за нередовните платци.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg