Четири календара от серията “Българските корени” за 2017 са подготвили Етнографския музей в Пловдив и сдружение „Хайдути”. Те ще бъдат представени на 17 ноември в музея, а публиката ще може да срещне на живо участниците в мащабния проект.

Първият календар носи звучното название „Девойко мари хубава”  и представя автентични носии от различни краища на България. Носията за българина не е само дреха, не е само вещ и символ, тя е свята, като домашният олтар, огнището, земята, хлябът и вярата, казват организаторите.

 

 От печат вече излезе и първият български хайдушки календар.Календарът „Хайдути“ за 2017 няма за цел да провокира носталгия към отминали времена на смелост, чест и родова принадлежност, а да събуди живия български дух и да раздуха огъня, който тлее в сърцето на всеки истински българин и родолюбец. В него за заснети членове на сдружението , които са превърнали каузата да съхранят българския дух в начин на живот. Те търсят, намират и възстановяват стари, оръжия, дрехи, информация и документи. Също така организират открити уроци в  училищата, за да запознаят децата с  позабравената и не написана история и да предизвикат интерес към българските корени на всяко едно дете.

 

„Елховска магия“  е третият календар от серията , в който е събрано  богатството на везаната украса, носена от жените в долината по долното течение на река Тунджа, Западна Странджа и Източен Сакар преди Освобождението и в първите няколко десетилетия след това. Това е една от най-красивите традиционни женски носии в България, затова на тях е отделен самостоятелен календар. Всяка от носиите е автентична и се съхранява в архивния фонд на Етнографско-археологическия музей в Елхово.

Най- смелото начинание на организаторите от е календарът „Аз Буки“.   Той  показва двете български азбуки – глаголицата и кирилицата. Дизайнерите от „Богара”  провокират с интересен прочит на двете азбуки и търсят по-дълбок смисъл в графичните символи. Календарът „Аз Буки“ e вдъхновен от труда на един български художник и дългогодишен изследовател на нашите азбуки – проф. Йончев.

 

Кирилицата като графична система, отразяваща особеностите на езика ни толкова съвършено, се превръща в удобно и практично решение, осветило културата на славянските народи и достигнало до нас. Според проф. Йончев обаче венецът в творението на Константин Кирил Философ е глаголицата, възприемана като съвършена азбука.  Той смята, че Св. Константин Кирил Философ при създаването на глаголицата е спазвал точно стъпките на Сътворението на света за 6 дни, тълкувани според тогавашните познания и книгата „Битие“. Следвайки тази логика, в 6-те страници от този календар са вложени  част от текстовете на „Битие“. „И ако е вярно твърдението на учените, занимаващи се с изследването на глаголица, че тя има многостранно и сакрално значение за езика и народа ни, то нека всеки лист от този календар е нашето послание, нашата молитва за България и българския народ, за българската духовност и просперитет. Всеки буквен знак на листовете на този календар е изписан на ръка – красиво, майсторски и с много усет и посвещение от ръката на младата, но изключително талантлива художничка – Силвия Дойкова, чрез техниката на калиграфията. 

Eва Иванова, TrafficNews.bg