Ангел Колев е професионален журналист. Имигрира в Америка през 1998 г. За Ангел Колев обаче Америка не е непознат континент. Шансът, огромното любопитство и несекващата енергия са му дали възможност да прекоси Съединените щати от източния до западния бряг преди да се установи тук. Пътува обикновено с автобус, алчен за приключения, срещи с хора и лични открития по улиците на малки и големи американски градове, които обикновено остават встрани от туристическите маршрути. Резултат от тези приключения са две книги, които са му особено скъпи: „99 страници за Америка” и „Това е Аляска”. Ангел е посетил 30 страни, a само в Америка е изминал 100 000 мили. Изкачил е Мачу Пикчу в Перу, бродил е из Патагония в Чили и е успял да достигне до най-младия вулканичен остров Рангитото в Нова Зеландия.

Автобусните линии “Сивата хрътка” (Greyhound Lines) са основани през 1914 г. и обслужват повече от 3800 дестинации в Северна Америка. Всяка година 25 млн. души пътуват с автобусите на “Сивата хрътка”, които са се превърнали в един от символите на Америка.

Макар и на огромно разстояние от България, Ангел Колев остава свързан с българската култура. Почти всяка година спонсорира издаването на книга от български писател. С неговата подкрепа са издадени поетичния сборник „Ерозия на чувствата” на Дилян Тодоров, „Двете смърти на страшния вълк” на Христо Джелебов, „Бавни портрети” на Невена Борисова, спечелила голямата награда за поезия „Южна пролет” през 2009 г., стихосбирката “И идва онзи странен ден” на Петър Китински, „Ловни разкази” на Чавдар Ангелов, „Чудото с българина” на Йото Пацов, “Бизони край Дунава” на Симеон Гаспаров, „Брак по съвест” на Елена Трифонова, повестта в писма на Йото Пацов “Еписто” и “Прелъст и светогорски стихотворения” на Николай Милчев.

Срещата се организира съвместно с Фондация “Приятели на Чикаго”.  Ще присъства г-н Иван Сотиров – председател на фондацията. Иван Сотиров е първият генерален консул на България в Чикаго.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg