Стайко Иванов, по известен като „човека птица”, днес застана пред Апелативния съд в Пловдив, който решава дали режимът му да бъде променен. Делтапланеристът е обвинен в убийството на македонски шофьор на пътя Пловдив – Свиленград, което е извършено преди 20 години

Обвинението е за убийство, извършено на  11 май 1997 г. Стайко Иванов се прибира на стоп от Пловдивския панаир за Кърджали. На околовръстното го качва македонецът Киро Тодоровски с бус „Фиат Дукато“. Край хасковското село Клокотница водачът взема още един мъж на стоп. Близо до Димитровград Стайко иска да слезе, македонецът намалява скоростта, а човекът на задната седалка вади пистолет и стреля в главата му. Бусът се забива в крайпътно дърво, а според Стайко непознатият изчезва. 

Пред съдия Крачолов днес Стайко заяви, че е невинен и че е жертва на полицай и прокурор, които са представили неверни доказателства за неговата вина.

„Цяла България знае, че съм невинен”, заяви той.

Приятелката му Славина Ангелова също коментира, че Стайко е жертва на конспирация, за да може държавата да не изплаща компенсации заради незаконния му арест. В съда да го подкрепи бе дошъл и енергийният експерт Еленко Божков от София, който също е убеден в невинността на човека птица.