Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов свика на спешна среща кметът на Пловдив Иван Тотев и областния управител Здравко Димитров. След заседание на Изпълнителната комисия на партията, той нареди общинските съветници в града да отменят решението си, с което придобиват акции в Международен панаир-Пловдив от министерство на икономиката. До рязката промяна на позиции се стигна след замесването на мажоритарния собственик на панаира Георги Гергов в скандала със Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов мотивира решението Пловдив да откаже сделката за 20% от Панаира, за да избегне опитите за внушения, които свързват ГЕРБ със знаков бизнесмен от средите на БСП. По време на заседанието, членовете на Изпълнителната комисия са се запознали подробно с всички факти и обстоятелства около взето решение на сесия на Общинския съвет в Пловдив, относно придобиване на акции от Министерство на икономиката в Международен панаир Пловдив.

Раздялата на държавата с панаира започна в края на 2006 година по време на Тройната коалиция, като сделката беше движена от тогавашния зам.-министър на икономиката и сега лидер на БСП Корнелия Нинова, припомнят от ГЕРБ.

„Панаирът отдавна е подарен на г-н Гергов още през далечната 2006 година, когато МС, ръководен от Станишев подариха 49% от държавните акции от панаир на дружеството Пълдин туринвест, доминирано от Гергов”, коментира депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова.

След като купува 2% от акциите от реститути, Георги Гергов става мажоритарен собственик. Сега лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се разпореди общинските съветници на Пловдив да върнат на икономическото министерство акциите от 20% в пловдивския панаир. Мотивът:

„Защото в последните дни се разразиха много спорове и спекулации и обвързаха политическа партия ГЕРБ с тези, които са градили паралелната държава през времето, когато са управлявали, а това са представителите на БСП. Няма да позволим да бъде замесено името на ПП ГЕРБ с бизнесмени от която и да било политическа сила или да преписват, че сме работили в техен интерес”, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

В момента 29% от акциите на Панаира се държат от Община Варна. Очакванията са в края на годината делът на морската столица да бъде заменен с имот в центъра на града и така мажоритарният собственик на Панаира да придобие общо 80% от акциите на фирмата.

Болшинството общинските съветници в Пловдив не желаят акциите в Панаира, не само защото Бойко Борисов нареди да се върнат на икономическото министерство, а защото  дружеството има над 25 милиона лева задължения, като при евентуално наказателно производство срещу него, удар ще понесе и Община Пловдив.