За увеличение на кубик вода с близо 30 стотинки ще настоява ВиК-Пловдив, научи TrafficNews.bg

В момента цената е 1,82 лв. без ДДС, но в 5-годишния план на дружеството е заложено поскъпване. Най-драстично ще бъде за 2017 година. Предложението е новата цена да бъде 2,15 лв. с ДДС за кубик. След това е заложено плавно увеличение като през 2021 година трябва да стане 2,19 лв. с ДДС за кубик.

Предложението беше обсъдено днес, но не беше гласувано от Асоциацията по ВиК, която заседава в Областна управа. Ако 5-годишният план бъде одобрен на следващото заседание, предложението за новите цени ще бъде внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране за одобрение.

"Загубите на вода по водопреносната мрежа са около 50%, като през последните 5 години успяхме да ги намалим с около 3%. С още 3% ще ги намалим през следващата година", обясни пред TrafficNews.bg управителят на ВиК-Пловдив Спартак Николов.

Кметовете от региона обаче не са съгласни с увеличението.

Кметът на Кричим Атанас Калчев заяви, че според него има явно нежелание от страна на водния оператор да ограничи загубите на вода в ромските махали. В ромската махала в Кричим например хората са подали над 360 заявления за доброволно монтиране на водомери, но повече от година такива не са им монтирани. 

"Няма резон цената на водата да се покачва, когато ВиК отчита, че намаля процента на загубите", смята още Калчев.

По време на заседанието, той направи предложение да бъдат излъчени един или трима представители от Пловдив в Комисията за енергийно и водно регулиране, които да следят пряко действията на комисията, свързани с Пловдив и региона. Заради разногласия обаче до гласуване на предложението не се стигна. 

Очаквайте подробности и всички гледни точки по темата в новинарския обзор на ТРАФИК ТВ след 18 часа.