Нови избори, познати лица. Така най-лаконично могат да се опишат основните играчи, които ще влязат в битка за парламентарния вот в Пловдив на 26 март. Въпреки че все още текат номинации в политическите формации, а след това трябва да минат и през София, малко са въпросителните около водачите на листите под тепетата.

Най-късно списъците с кандидати ще са готови 32 дни преди изборите, когато партиите и инициативните комитети трябва да ги регистрират в местната РИК.

Поглеждайки към лицата на формациите под тепетата е много вероятно да се получи дежавю на кметските избори през 2011 година, когато Иван Тотев спечели първия си мандат. Тогава тримата с най-висок резултат след него бяха Славчо Атанасов, Георги Търновалийски и Дани Каназирева.

Към момента всички индикации сочат, че и тримата ще бъдат водачи на листи на своите партии. Кметът Иван Тотев няма да се включи в изборите по повеля на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, която категорично забрани градоначалници да участват на вота. Голямата въпросителна е дали отново Бойко Борисов ще води листата на партията в Пловдив, както направи на последните два вота.

В номинациите си всички гербери гласуваха утвърдително Борисов или Цветанов да са начело на кандидат-депутатите под тепетата. По традиция бившият вътрешен министър води ГЕРБ във Велико Търново и Благоевград, а Борисов в София и Пловдив. Ако някои от двамата не застанат на първо място тук, най-вероятно това ще е Менда Стоянова, която получи най-много номинации от местните структури.

При патриотите въпросителните са съвсем по-малко и касаят местата след първото. Повече от ясно е, че водач на листата на обединението между НФСБ, ВМРО, Атака и Народен съюз ще е Славчо Атанасов. Бившият кмет на Пловдив може да се надява на силен мажоритарен вот, който да вдигне резултата и за цялата листа на коалицията.

На 11 февруари БСП ще утвърждават листата си народни представители на Градската конференция. При социалистите винаги е по-сложно заради множеството си процедури и вътрешни правилници, които изпълняват по конец.

След като от пловдивската структура изпратят на „Позитано” листата, оттам те я връщат разписана.  Лидерите на Столетницата имат пълен монопол върху водачите на листите във всички избирателни райони, а освен първото място, те определят и кои са местата на коалиционните им партньори. Чак след това листата се връща на градските бесепари.

Въпреки постоянните колизии и на разделението на лагери в организацията в Пловдив, едва ли има друго лице освен Георги Търновалийски, което е най-удачно отново да е водач на листата.  Вътрешните борби обикновено са за следващите места в списъка с кандидат-депутати.

В дясното обединение около Радан Кънев – „Нова република” официално влезе и партията на Дани Каназирева – „Съюз за Пловдив”.  Пловдивската адвокатка досега не се е явявала на парламентарни избори, макар преди 3 години да бе близо. Тогава тя застана начело на проекта на Меглена Кунева – „България на гражданите”, но непосредствено преди вота тя напусна, заедно с цялата си организация.  Реална конкуренция на Каназирева за водаческото място в Пловдив може да бъде само младият лидер на ДСБ Йордан Иванов, който постоянно демонстрира острата си позиция спрямо управлението на Пловдив в лицето на Иван Тотев.

Друг познат политик, който е твърде вероятно да оглави листата на остатъците от Реформаторския блок е Димитър Шишков. Урологът и в момента е депутат от блока, избран именно от Пловдив.

Интересна ще е борбата и за етническия вот под тепетата. В челен сблъсък ще влязат ДПС и ДОСТ.  В момента председател в Пловдив на партията на Доган е бившият общински съветник Али Байрям, а едно от основните лица на формацията на Местан е Венцислав Каймаканов.

Пловдив – град излъчва 11 кандидат-депутати, а битката за местата в парламента ще е повече от яростна.