6,5 милиона лева са отпуснати на Пловдив с решение на Министерския съвет за реализацията на инициативата „Европейска столица на културата“ (ЕСК)  през 2019 година, стана ясно от отговор на Министерството на финансите.

Самите пари обаче са отишли за реализиране на инфраструктурни обекти, а не за културни прояви, потвърди кметът Иван Тотев. Част от парите са отишли за „Васил Априлов”, а другите вероятно за зоопарка.

Според градоначалника всичко е много общо погледнато и де факто тези пари хем са били отпуснати за подготовката на греда за културна столица, хем не са. Тъй като не парите не били по въпросното постановление на Министерския съвет за събитието.

„Разликата е, че парите са за културни прояви, а ние ги изразходихме за инфраструктурни проекти. Дали ще искаме още пари за Европейска столица на културата? Ще видим…”, каза кметът.

По програмата на Министерски съвет, специално за платформата Пловдив – ЕСК 2019, за 2015 година трябва да се отпуснат 1,5 милиона, а за 2016 2,5 милиона. За догодина са предвидени 5 милиона лева.

Дали ще бъдат отпуснати и как ще бъдат изхарчени все още не е ясно.

Вижте повече във видеото:

Благовест Андонов, TrafficNews.bg