Скандалният прокурор Петко Минев стана окръжен съдия в Пловдив, след като спечели конкурс, организиран от ВСС. Името на Минев нашумя, след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска той да бъде дисциплинарно освободен.

Причината е, че докато е бил районен обвинител, Минев е поискал от вносител на коли да му предостави „Ауди А7" за ползване за неограничено време, а лизинговите вноски да изплаща фирмата лизингополучател . Минев поел единствено разноските по поддръжка на колата. След като разбрал, че го проверяват от отдел „Антикорупция" Минев прехвърлил лизинговите вноски, така че да си ги изплаща той.

„Продължителният период на ползване - от м. май 2014г. до м. февруари 2016г. на предоставения му от Атанас Бъбаров лек автомобил, без да заплаща лизинговите вноски, сочи на извършени от прокурор Петко Минев нарушения на принципа на независимост, принципа на почтеност и благоприличие от Кодекса за етично поведение на българските магистрати. С поведението си прокурор Минев е накърнил и престижа на съдебната власт", се посочва в предложението на главния прокурор.