Чувствате ли се изгубени в лабиринта от продукти и решения за кожата?

Знаем, че част от вас ползват безумно скъпа козметика, други разчитат на домашно приготвени продукти, а трети, оправдавайки се с липсата на време, оставят на заден план грижата за своята кожа.

Ежедневно разговаряме с нашите пациенти и базирайки се на всичко, което те споделят като проблеми, взимайки предвид опита, които сме натрупали през годините, успяхме да синтезираме няколко основни правила, които да ви помогнат правилно да се грижите за кожата си.

Няма никакво значение колко продукти ползвате и на какви процедури се подлагате, ако кожата ви не е правилно подготвена за тях.

Всички ползваме декоративна и бяла козметика, почистващи и хидратиращи продукти. А знаете ли, че слоят мъртви епидермални клетки стои като бариера между тези продукти и вашата кожа?

Кожата има съвършен механизъм на самопочистване и сама отхвърля мъртвите клетки за период от 14 до 30 дни в различните части на тялото. В ходя на стареенето, тази естествена ексфолиация, както и всички други процеси в нашето тяло, се забавя. Замърсяването на кожата също прави обновяването й по-бавно.

Все пак, когато Ева  е стояла до дървото на греха,едва ли е била наясно,че по някакъв начин нейните пра-пра-пра n внучки, ще ползват плодовете му за основа на някоя изключително сложна антиоксидантна формула за хайлайтър, основа за трислоен фондьотен или друг продукт за Х лв.

Така че, като първо и основно правило в грижата за кожата можем да поставим регулярната и правилна ексфолиация. Независимо дали в домашни или професионални условия, ние трябва да намерим начин да премахнем мъртвите клетки и да позволим на кожата да диша.

Белег, че не се справяме с това е сивеещата матова кожа с неравен тен, проявите на акне, запушени пори и наличието на дехидратирани участъци.

Ексфолиацията в домашни условия е желателно да се прави поне 1-2 пъти седмично, в продължение  на няколко минути. Когато искаме тази ексфолиация да е изпълнена професионално с някакъв вид апарат и терапия, е достатъчно това да се прави веднъж в месеца през топлите сезони и поне веднъж на два месеца през зимата.

Какви за ползите от ексфолиацията:

На първо място, освен че премахваме безобразно многото слоеве мъртви клетки с масажа, ние ускоряваме метаболизма в цялата зона, която ексфолираме, т.е повишаваме скоростта на обмяна на клетките. Увеличава се яркостта на кожата и количеството кислород в клетките. Свиват се драстично порите, което води до редуциране броя на т.нар. черни точки и вероятността за поява на късно акне намалява.

Всички наши пациенти знаят, че ние не сме привърженици на прекомерната употреба на бяла козметика. Въпреки това, в случай че вие не споделяте нашето мнение, то всички продукти, които използвате, имат реален шанс да изпълнят целта си, ако кожата ви е добре ексфолирана.

Ето и една лесна рецепта за домашен скраб, който можете да поставите в хладилника и да използвате два пъти седмично. Подходящ е за хора с нормална или мазна кожа, която е предразположена към поява на черни точки или акне.

 Необходими са ви:

  • Сокът от половин лимон – Лимонът е естесвен източник на витамин С и избистря тена на кожата;
  • ½ ч.ч. захар на кристали – Захарта е естествен ексфолиатор, който почиства и заглажда;
  • 1 с.л. зехтин – Зехтинът е източник на витамин Е, заздравява кожата и има антиейдж действие;
  • 1 с.л. мед – Медът е невероятен антиоксидант и задържа водата в кожата

  Разбъркайте в купичка и нанасяйте с въртеливи движения, по-нежни в чувствителните зони. Този скраб можете да използвате както за лицето, така и за цялото тяло.

Подгответе правилно кожата си за летните дни и се наслаждавайте на нейната сияйност. Нека тя бъде израз на вашата естествена красота и самочувствие.

И не забравяйте, че 95% от селфито е вашата кожа!

Д-р Лили Гюдюлева

*Д-р Лилия Гюдюлева е лекар по дентална медицина, специализиран в цялостната грижа за красотата на лицето. Естетичният й център в Пловдив е мястото, в което десетки дами са успели да върнат не само часовника назад, но и да получат ново самочувствие. Д-р Гюдюлева е автор на рубриката "Бъди себе си!" в TrafficNews.bg.