Д-р Десислава Ночева е дерматолог и специалист по естетична медицина. Завършва медицина през 2006 година, след което придобива специалност дерматология и защитава дисертационен труд. Освен успешната си работа като дерматолог и естетичен специалист д-р Ночева е и преподавател в Медицински университет - Пловдив. В момента е част от екипа на Естетичния център д-р Лилия Гюдюлева . 

Кои са най-честите проблеми през зимата и как да се грижим за кожата си в студените месеци – TrafficNews.bg разговаря с д-р Десислава Ночева    

- Д-р Ночева, кои са най-често срещаните кожни проблеми през зимата?

- Най-често при мен през зимния сезон идват пациенти с проблеми, свързани с обикновената сухота на кожата, както и с конкретни заболявания, отключващи се посредством този проблем, като активиране на хронични състояния, наречени атопичен дерматит и псориазис. Атопичният дерматит е наследствено и свързано с околната среда заболяване. Започва от 3-месечна възраст и може да продължи до края на живота. Най-важното, свързано с профилактиката и разреждане рецидивите на заболяването, е борбата със сухотата на кожата. Относно псориазиса - това също е заболяване, проявяващо се със силно изразена сухота на кожата и сърбеж. Съветът ми към пациентите с тези хронични заболявания, особено през зимния период, е ежедневното подхранване на сухата кожа. И в периодите на активност на заболяването - своевременно търсене на дерматологична помощ.

Искам да кажа и за едно от нещата, които не трябва да правим, а срещам често в своята практика, а именно да прилагаме самолечение посредством интернет самодиагностициране. Такъв е и един от последните ми случаи, при който пациентката си поставя дерматологична диагноза и се самолекува в продължение на 2 години, не просто без ефект, а със сериозни усложнения. Така че моят съвет към всички онези хора, които смятат, че имат кожен проблем, е да потърсят консултация със специалист.

 - Хората, които нямат тези хронични заболявания, как да се грижат за кожата си през студените дни?

- Освен ежедневно използване на хидратиращи козметични продукти, които е изключително важно да бъдат с по-висока маслена основа, съвременната медицина предлага и една изключително ефективна професионална процедура, работеща в полза на сухата и дехидратирана кожа, нарече мезотерапия, от която моите пациенти се чувстват удовлетворени. Това е процедура, при която с помощта на малка игла в дермата се инжектира коктейл от подхранващи съставки, които най-често включват хиалуронова киселина, витамини, минерали и аминокиселини. Целта е да се подхрани кожата в дълбочина, да се стимулира деленето на нови клетки и продукция на колаген. Подходяща е за пациенти с дехидратирана и старееща кожа.

- Кои са най-актуалните разкрасителни процедури в момента?

- Зимата е особено благоприятен период за нас дерматолозите, защото ни позволява да работим едни от най-ефективните процедури, които са противопоказани през лятото, като химичен пилинг и лазарен ресърфейсинг. Наред с това не стихва интересът на пациентите ми от различни възрастови групи към актуалните процедури ботокс и филъри с хиалуронова киселина.