Безспорно е, че красиво оформените плътни вежди вече са тренд в световен мащаб, а модели, бюти блогъри и инстаграм звезди не спират да ни заливат с информация по темата. Различните начини за постигане на този ефект и сложните им наименования могат да бъдат доста объркващи. Ще се спрем на трите основни метода – микроблейдинг, микропигментация и перманентен грим – разликите между тях и техните плюсове и минуси.

Микроблейдингът, известен още като 3D вежди „косъм по косъм“, е китайски ръчен метод, при който се правят разрези в кожата с микроигли и в тях се поставя пигмент. Този метод е и по-болезнен. Перманентният грим или татуирането създава ефект на сянка, който не може да имитира естествения косъм. Ако искате подчертани и красиви вежди, които изглеждат натурално, микропигментацията е най-подходяща за вас.

Основна разлика между трите метода е дълбочината на проникване на пигмента. Повърхностния слой на кожата се нарича епидермис, под него се намира дермата. При микроблейдинг пигмента прониква до границата между епидермис и дерма, при перманентния грим достига дълбочина до 1мм, попадайки в дермата, а при микропигментацията се разпределя контролирано и равномерно в границите на епидермиса. Това прави и микропигментацията доста по-безболезнена.

Трайността на микроблейдинга е между 6 месеца и 1 година, при микропигментацията ефектът трае между 1 и 3 години, а перманентният грим, който по своята същност е татуrровка, остава за цял живот.

Начинът на „стареене“ на цветовете също е различен. Повърхностните техники, използват минерални пигменти, чийто цвят не се променя с времето, а може само да изсветлее. При перманентния грим пигментите съдържат голямо количество въглерод и се окисляват с времето, което може да доведе до промяна в цвета. Това е и причината с годините татуировките да придобиват нежелан синкав цвят.

Микроблейдингът е подходящ основно за нормална кожа. Ако кожата ви е по-мазна или суха, пигментите изсветляват по-бързо. Микропигментацията е подходяща за всякакъв тип кожа.

Микропигментацията, за разлика от микроблейдинга, може да се използва не само за вежди, но и за подчертаване и оцветяване на устните и очната линия.

В днешното натоварено ежедневие е изключително трудно за една активна жена да изглежда безупречно. Микропигментацията може да ви даде увереността, че независимо дали работите, спортувате или си почивате, гримът ви ще е винаги в перфектно състояние, спестява ви време сутрин, когато всички бързаме, а ако все пак въпреки всичките си плюсове, сметнете че не е за вас или не ви харесва – е, поне не остава завинаги!

 Д-р Лили Гюдюлева

*Д-р Лилия Гюдюлева е лекар по дентална медицина, специализиран в цялостната грижа за красотата на лицето. Естетичният й център в Пловдив е мястото, в което десетки дами са успели да върнат не само часовника назад, но и да получат ново самочувствие. Д-р Гюдюлева е автор на рубриката "Бъди себе си!" в TrafficNews.bg.