Много ли е ценен Витамин С за нашата кожа? Краткият отговор е, О ДА! Има безкрайно много продукти за грижа за кожата, но тези, които повечето дерматолози препоръчват съдържат витамин C. Защо? Заради невероятните му антиоксидантни качества. Всички сме свикнали да приемаме този витамин, за да подсилим организма си през студените месеци, но ако го добавим и към ежедневната си грижа за кожата, тъй като той участва в естествения синтез на колаген, това ще доведе до избистряне на тена и изглаждане на фините й несъвършенства.

А ако трябва да сме откровени, за да забавим процеса на стареене, е важно да използваме всички средства, които са ни достъпни.


В една статия публикувана от American Journal of Clinical Nutrition, авторите описват изследване сред жени на възраст между 40-74години, в което доказано тези, които използват ежедневно витамина, имат много по-малко бръчки и доста по-еластична кожа. Така че, можем да сме благодарни на този достъпен антиейдж магьосник!


Как всъщност Витамин С действа? Един от най-основните фактори,влияещи върху стареенето на кожата е сблъсъка й със свободните радикали, които разрушават нашите клетки. (Четете повече за тях в следващата ни статия). Свободните радикали са нестабилни и тъй като имат свободни електрони, по време на оксидирането си открадват несвързаните електрони от здравите ни клетки, малко нахално, но факт! Това води до непълноценна функция на клетките или тяхната загуба. Антиоксидантите като витамин С помагат като отдават електрони на свободните радикали и така ги неутрализират.
Къде в нашата храна се среща в най-голямо количество Витамин С? Добавяйте в списъка с пазаруване: ягоди, ананас, броколи, карфиол, брюкселско зеле, домати, камби, праскови и спанак, естествено и цитрусови плодове!
Като сте наясно с положителното действие на витамина, замислете се каква ще е ползата от него ако го приемате освен с диетата и външно.

Микрониидълин терапия Reboost с  Витамин C  и хиалуронова киселина


Още по-добра новина е че, поставянето на витамин C директно върху кожата е 20 пъти по-ефективно отколкото набавянето му с храната. След само три дни последователни апликации, кожата вече напълно абсорбира необходимото количество витамин C и нивата му в нея са в оптимално количество!
Веднъж след като този витамин е абсорбиран той не може да се отмие, тъй като е проникнал в дълбочина!
Така че ако сте на почивка заложете на коктейли пълни с витамини, и планувайте ударна терапия с витамин С за да неутрализирате вредата от свободните радикали след почивката.


Cheers!

 

Д-р Лили Гюдюлева

*Д-р Лилия Гюдюлева е лекар по дентална медицина, специализиран в цялостната грижа за красотата на лицето. Естетичният й център в Пловдив е мястото, в което десетки дами са успели да върнат не само часовника назад, но и да получат ново самочувствие. Д-р Гюдюлева е автор на рубриката "Бъди себе си!" в TrafficNews.bg.