Възможно ли деца, които са раждат под 1 килограм да водят нормален и пълноценен живот? През годините е имало много митове за тези деца, което е ставало причина масово да бъдат изоставяни от родителите им и давани по институции. Съвременни методи обаче разбиват всички митове. Програми, които целят да подпомогнат развитието на тези деца, вече стартираха в редица медицински и социални институции.

В Пловдив тя стартира в Неонатологията на МБАЛ „Пловдив”. Името й е „Грижа в ранната възраст” и засяга недоносени деца и такива със здравословни проблеми.  За функционирането на програмата и как помага тя разказа д-р Диана Аргирова, шеф на отделението на Неoнатологията.

В програмата  са предени иновативни модели и семейно-ориентиран подход към грижата за децата в ранна възраст, като се цели повишаване на ресурсите и капацитета на обектите за осигуряване на качествена грижа.

Сформиран е мобилен мултидисциплинарен екип от специалисти в областта на грижата за деца в ранна възраст  - психолог, специалист ранна интервенция, детегледач, рехабилитатор и други.

Как функционира програмата, какви са проблемите в неонатологиите в България, изоставят ли масово недоносени деца и какво трябва да се направи още  за тях, гледайте интервюто с д-р Аргирова пред Traffic TV.