Поредна доза разкрития и съвети за безупречна красота и нежност, съчетани с най-важното изискване - поддържане на естествения чар и опазване на здравето и органичната изящност, с която ни дарява природата - това предоставя на читателите на TrafficNews.bg разгворът ни с д-р Лили Гюдюлева. Как пловдивчанки поддържат красотата си, какви са основните тайни на здравата и безупречна кожа, кои са съветите, които трябва да следвате, за да бъдете като дамата с изящен тен, на която се възхитихте вчера?

Отговорите на тези въпроси - директно от магьосника на изящността - Д-р Гюдюлева!

- Грижат ли се пловдивските дами за своята кожа?

- Все повече жени осъзнават, че е важно да си позволят време за себе си. Както взимаме за даденост всички задължения в работата и домакинството, така трябва да сме отговорни и за себе си. Болно ми е, ако една жена не може да оцени качествата, които я правят красива, и мечтая жените да се научим да обичаме себе си.

- На каква възраст са вашите пациенти? Забелязва ли се тенденция дамите да игнорират състоянието на кожата си, с което да си докарат проблеми и чак след това да преосмислят, че е време за "спешна помощ"?

- Имаме пациенти на всяка възраст. Естествено нуждите на всяка се различават. Желателно е грижата за кожата да е процес, един маратон, който не оставяме да се случва покрай нас, а да участваме активно в него. Стареенето е продължителен процес. Не се събуждаме един ден, и поглеждайки се в огледалото да осъзнаем, че сме остарели и променени, но за съжаление  с много от нас точно това се случва. Когато белезите на времето оставят траен отпечатък се изискват повече стъпки за да върнем времето назад. Важно е всяка една намеса да е много фина и естествена. Да не променяме, а да освежаваме. Всички сме виждали какво се случва когато се прекали с естетичните процедури. В нашият център не допускаме подобни намеси. Естетичните процедури не трябва да се разпознават с просто око. Всяка терапия трябва да озарява много нежно лицето и да му придава свеж вид.

- От какви проблеми се оплакват най-вече вашите пациенти?

- Пациентките ни най-често се делят на две групи, такива които са наясно с това какво искат да подобрят по външният си вид, и такива, които търсят отговор, защо не се харесват вече. Изисква се много индивидуален подход и много срещи, за да опознаем всяка една от тях и да сме максимално полезни и ефективни. Много често се налага да се допитваме и до специалисти от други специалности като гинеколози, ендокринолози, диетолози и т.н.

- Какви мерки трябва да предприемат жените за поддържане на перфектна кожа през пролетния сезон?

- Всяка една терапия, която е насочена към събуждане и хидратиране на кожата е подходяща. Прилагаме различни мезотерапии в комбинация с почистване с терапията Hydrafacial. Ние вярваме,че към всеки тип кожа трябва да се подхожда много индивидуално, затова най-често комбинираме различни апаратни и неапаратни процедури и сме създали свои собствени терапии. Грижата за кожата е цял живот. Тя ни представя ежедневно в нашите социални контакти и трябва да се отнасяме отговорно към нея. На прага на топлите пролетни дни е важно да не забравяме ,че слънце-защитата ни е задължителен аксесоар, и ако през зимата можем да си позволим кремовете ни да са с SPF 30+, то сега е наложително използването на такива с SPF 50+. Препоръчително е винаги  кожата ни да е добре почистена и хидратирана.

- Какво може да се направи, за да се защити кожата от силните ултравиолетови лъчи през идните слънчеви и летни месеци?

- Много жени не знаят, че слънцезащитните кремове се използват цяла година. Слънцето е най-големият враг на кожата. Ако го сравним с другите вредни фактори като генетична предразположеност, диета, алкохол и т.н. то заема около 70% отговорност за състаряването. Съветваме нашите пациентки всяка козметика, която използват да има слънцезащита – серум, крем, фон дьо тен, пудра, така нанасяйки един върху друг тези продукти ще бъдат по-защитени.

- Хиперпигментацията е един от основните кожни проблеми при прекомерно излагане на слънце. Какво е лечението, което препоръчвате?

- Отново разчитаме на комбинация от процедури. На първо място е важно да се диагностицира причината за пигментацията и какъв тип е тя. Повечето процедури, които са насочени към премахването на този проблем са зимни – химични пилинги или лазерна терапия. Желателно е да се започнат от октомври и да приключат до средата на март. Има разбира се и съвременни методи, които позволяват процедури и през летният сезон. Много често използваме т.нар. Летен пилинг, при който няма олющване на кожата.

- Може ли да опитаме да намалим щетите при хиперпигментация с натурални продукти?

Всеки продукт, които съдържа витамин С има благоприятно действие срещу хиперпигментациите. Има и много бяла козметика, най-често нощни кремове с леки плодови киселини, които помагат за почистването.

- Ще разкриете ли тайната за перфектна кожа?

- Да, много е лесно! Перфектната кожа изисква постоянство. На всяка възраст и всеки ден. Хубаво е да изградите за себе си ритуали, които да следвате ежедневно – винаги да лягате с почистена от грим кожа, да ексфолирате кожата на цялото си тяло веднъж седмично за да се възползвате напълно от качествата на козметиката си, да внимавате как се храните и да поемате достатъчно количество вода. Започнете с малки „крачки“ и с любов към себе си.

*Д-р Лилия Гюдюлева е лекар по дентална медицина, специализиран в цялостната грижа за красотата на лицето. Естетичният й център в Пловдив е мястото, в което десетки дами са успели да върнат не само часовника назад, но и да получат ново самочувствие. Д-р Гюдюлева е автор на рубриката "Бъди себе си!" в TrafficNews.bg.