Повишена заболеваемост от варицела наблюдават пловдивските семейни лекари през последните седмици. Според тях това е съвсем нормално, тъй като началото на пролетта традиционно е сезонът, в който се разпространява най-често срещаната разновидност на шарката.

„Само тази седмица през кабинета ми минаха 3-4 деца с варицела”, съобщи пред TrafficNews д-р Цветомир Мирославов.

Bарицелата е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с обрив - петна и мехурчета по кожата и лигавиците. Тя засяга главно децата от 1 до 14-годишна възраст, като пикът е между 1 и 6 години. Възрастните също боледуват, но много по-рядко.

„Тъй като е силно заразна, много лесно се предава между децата в детските градини”, уточни личният лекар.

Източник на заразата е болният от варицела, който отделя вируси във въздуха при говор, кихане или кашлица. Заразяването може да стане и по битов път, както и чрез директен контакт с кожата на заразения.

Този вид шарка има различни първоначални прояви. „Може първо детето да повиши температура, след това да се появи обривът. При други първо избива една пъпка, която често остава незабелязана от родителите. Обикновено между пъпки и температура интервалът е 12-20 часа”, посочи д-р Мирославов.

Инфекцията се разпространява около 2 дни преди появата на обрива и 5 дни след това. Когато мехурчетата по кожата се покрият с корички, болният вече не е заразен. Най-често преминава в рамките на десетина дни.

Д-р Мирославов обяснява, че ако родителите не са преболедували, е възможно да се заразят. При възрастни, прекарали варицела, години по-късно вирусът също може да се реактивира и да причини заболяването херпес зостер. То се характеризира със същия на вид обрив като варицелата, но силно болезнен.