Преди да решим да добавим лазерна епилация към услугите, които предлагаме в нашия център, освен съвместните коментари със специалисти в областта, на самата мен ми беше необходимо да си отговоря на няколко въпроса относно същността й като пробвам всичко лично върху себе си. Оказа се, че има доста митове свързани с лазерната епилация и трябваше да мина през всички, за да съм сигурна, че тази процедура би добавила стойност за нашите клиенти.

Първият мит беше, че лазерната епилация е скъпо удоволствие. Разговарях с няколко приятелки, които са почитателки на кола маската и се подлагат един или два пъти в месеца на тази процедура, в зависимост от сезона, разбира се. Кола маската изглежда много по-евтина и затова си направих труда да сметна, колко средства са необходими, за да се поддържа кожата гладка по този начин. Грубо излиза, че ако даваме по 1-2 пъти в месеца по 40лв за цяло тяло, това би струвало около 40000лв. за целия ни живот. От друга страна, самата процедура отнема около месец и половина от нашия живот, без  да смятам времето за ходене на процедурата. Така че, от към време и пари, с лазерната епилация спестяваме  за един малък апартамент. Естествено, когато не даваме парите наведнъж, не го усещаме като скъпа инвестиция, но пък в дългосрочен план това се изплаща многократно.

Вторият мит беше, че лазерната епилация е болезнена, тук наистина беше трудна задача. Пазарът е залят от какви ли не машини, с различни параметри и екстри. Слава богу, технологията вече е напреднала достатъчно, за да съществуват апарати, като Soprano Ice Platinum , които имат много силно охлаждане и процедурата, дори е приятна.

Третият мит беше, че лазерната епилация е неприложима през летния период и трябва да се започне зимата или ако е през лятото, да не се ходи на слънце по няколко седмици. Тук пак технологията идва на помощ в развенчаването на тази тема. Има лазери, които така насочват импулсите си, че няма риск от изгаряне при кожа с тен или от пигментация след процедурата. Вече се залага на целогодишни, безопасни процедури. Съветът на експертите е само 1-2 дни преди процедура да не е ходено на плаж.

Четвъртият мит беше, че лазерната епилация не е подходяща за светли косми.  Въпреки че в България  сме най-често перфектни клиенти за лазер със светлата си кожа и тъмен косъм, все пак трябваше да видя какво се случва лятото, когато кожата потъмнява, а космите изсветляват. Оказа се, че най-подходящ за такъв тип косми лазер е александритният. Той обаче сам по себе си не е подходящ за летни процедури. За щастие, вече съществува и апарат, които в основата си е диоден като технология, но излъчва импулси на дължината на александритния лазер, т.е. това го прави ефективен  и безопасен. Тази концепция не е нещо ново, но доскоро отсъстваше от българския пазар. Лазерът има и още едно предимство, освен александрит и диод, неговите лъчи излъчват с дължината на вълната на ND-yag лазер, който пък е перфектен за подкожни и тъмни косми. Хубаво е, че тези три технология работят едновременно при Soprano Ice Platinum , т.е. процедурата е и много бърза.

И петият и последен мит за разбиване беше относно трайността на този тип обезкосмяване . За повечето зони при мъже и жени са необходими между 6 и 8 процедури през 30 дни. Има обаче една особеност, когато става дума за хормонален тип окосмяване, каквото е лицевото при жените и космите на гърба при мъжете, при тях може да се наложат повече процедури. Подходящо е при такова окосмяване да се работи в колаборация със специалист гинеколог или ендокринолог и някои съвременни центрове вече предлагат тази допълнителна услуга.

 

Така че митовете за лазерната епилация се оказаха безпочвени или по-скоро отживелица. Затова благодарим на новите технологии и смело към свалянето на досадното пухкаво одеяло от кожата си.

 

Д-р Лили Гюдюлева

*Д-р Лилия Гюдюлева е лекар по дентална медицина, специализиран в цялостната грижа за красотата на лицето. Естетичният й център в Пловдив е мястото, в което десетки дами са успели да върнат не само часовника назад, но и да получат ново самочувствие. Д-р Гюдюлева е автор на рубриката "Бъди себе си!" в TrafficNews.bg.