Е, да, лятото свърши,  но и есента има своята красота и за да навлезем със самочувствие в тази част от годината, с нашия специалист дерматолог д-р Десислава Ночева се опитахме да направим кратък наръчник за действие. С настъпването на студените дни, започваме да променяме гардероба си, но нашето лице и ръце продължават да са открити, затова трябва да се погрижим за тях и да ги предпазим.

  Слънцезащита – повечето хора свързват поставянето на кремове с SPF с излежаването около басейна, но помнете, слънцезащитата е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА целогодишно. Защото, освен че създават щит срещу вредното влияние на слънцето, доказано хората, които използват флуид или крем със слънцезащита имат 24% по-малко признаци на стареене. При нанасяне на кремовете, не забравяйте и кожата на ръцете, тя също има нужда от защита и хидратация.

 Хидратация – Дори при хората с по-мазна кожа понякога се налага допълнително овлажняване. Чрез различен тип дълбоки почиствания и професионални мезотерапии можете да си гарантирате, че хидратацията ще настъпи в дълбочината на кожата, а няма да замърси повърхностно разположените жлези.

 

http://lasers.bg/терапии.html

Хранене – Въпреки, че хранителният ви режим най-вероятно е с намалено количество мазнини, през есента е особено важно да приемате достатъчно здравословни мазнини и Омега 3, за да подхраните тялото отвътре навън, съветва диетологът ни- Росица Тончева. Можете да си ги набавяте като консумирате повече яйца, ядки, авокадо , бели меса и риба, препоръчва тя.

Течности – Когато е горещо е естествено да чувстваме жажда и да пием повече вода, но през студените сезони хидратацията е не по-малко важна. Достатъчният прием на течности има ефект върху функциите на всички органи и помагат на тялото да регулира температурата си. Освен това винаги можете да се загреете и с чаша чай вместо вода.

Дрехи – Дори и да не ви е студено, есенният вятър може да повлияе на кожата ви неблагоприятно и да предизвика раздразнение или зачервяване. При по чувствителна кожа спокойно можете да използвате различни колд кремове.

 Избягвайте раздразнението на кожата – особено при чувствителна кожа, студеният вятър може да е ужасен. Избягвайте всякакъв тип продукти, които водят до изсушаването й. За съжаление дори и прекалено топлите душове не са желателни, защото и те водят до дехидратация.

Вземайки всичко до тук предвид, може да се наложи да направите някои промени в разкрасителните си ритуали, но ако грижата за вашата кожа е адекватна целогодишно, не забравяйте, че тя ще ви се отблагодари. Ако имате нужда да определите по-точно от какво се нуждае вашата кожа, можете да запазите час за консултация при нашия  дерматолог на телефон 0899193019 .

Д-р Лили Гюдюлева

*Д-р Лилия Гюдюлева е лекар по дентална медицина, специализиран в цялостната грижа за красотата на лицето. Естетичният й център в Пловдив е мястото, в което десетки дами са успели да върнат не само часовника назад, но и да получат ново самочувствие. Д-р Гюдюлева е автор на рубриката "Бъди себе си!" в TrafficNews.bg.