В сезона на бикините и горещите морски нощи, рекламите за перманентното  обезкосмяване ни заливат ежедневно. Има обаче една страна на монетата, за която  никои не говори, а именно усложненията и нежеланите странични ефекти. Обикновено  лазерното обезкосмяване е безобидна процедура. Според статистиката, това е третата по  честота козметична процедура по цял свят. Обаче от година на година се появяват все      повече производители на пазара и за съжаление това води и до наводняване с апарати,  които могат да са дори опасни. Много е важно да сте наясно с лазерната епилация още  преди да посетите салона за процедура. Искайте да ви отговорят на всички въпроси,  запознайте се с марката и типа лазер, с който ще ви работят и проверете дали сте на  правилното място, като видите мнения от клиенти. Ето някои от нежеланите реакции, за  които трябва да разпитате как се взимат мерки на мястото, което сте избрали за  процедура.

  1. За да се премахнат космите, се използва висока доза топлина и светлина и лазерът може да доведе до изгаряне при някои хора, ако не се работи на правилни параметри. Изгарянията се получават по-често при по-тъмни хора, защото тъмната кожа абсорбира по-голямо количество енергия. Съвременните платформи за лазерна епилация позволяват постепенно натрупване на необходимата енергия, те работят на динамичен режим (SHR, in motion и др.) т.е., с непрекъснато движение на накрайника и изгарянията са невъзможни. Тези лазери са подходящи и при хора с тен и през лятото и това не е просто реклама.

1.                                                         2.                                                                       3.

       

 

 

2. Лазерната епилация може да причини Хипер или Хипопигментация– ако не се работи на подходящи параметри на лазера, е възможно енергията му да доведе до стимулация на мелатонина и подобно на слънчевата светлина, да доведе до потъмняване. При много от новите лазери автоматично може да се зададе пола на клиента и типа му кожа и те сами изчисляват необходимата доза енергия за всяка зона. При Хипопигментация, пък се получава обратното. Енергията от лазера може да инхибира меланиноцитите и да се получат зони без пигмент.  

  1. Лек сърбеж е нормален страничен ефект от лазерната епилация, може да се появи по време или след процедурата и отминава бързо.
  2. Зачервяване – също е нормална реакция на кожата, дори желана. За много от терапевтите, зачервяването и лекият оток около космените фоликули е белег, че работят с точното количество енергия. Тази реакция се нарича перифоликулярен оток и отминава за 1-2 дни.
  3.  След процедура, кожата често се усеща по-опъната, този страничен ефект е чест и това го прави почти нормален.
  4. Рядко срещан страничен ефект от лазерната епилация е инфекция. Много е важно да се спазват правилни правила за дезинфекция от и на самия персонал, който извършва процедурата, както и на апаратурата. При новите лазери дори има специални еднократни “глави” за ръкохватките, с които се третират космите на интимната област.   

 В заключение, трябва да е ясно, че не всяка клиника използва една и съща лазерна система за епилация и обученият персонал е от изключително значение за правилното протичане на процедурата. Има различни апарати, разполагащи с различни възможности и от най-голямо значение е да се запаознаете с техните характеристики, за да може да сте спокойни и доволни от крайния резултат.

Д-р Лили Гюдюлева

*Д-р Лилия Гюдюлева е лекар по дентална медицина, специализиран в цялостната грижа за красотата на лицето. Естетичният й център в Пловдив е мястото, в което десетки дами са успели да върнат не само часовника назад, но и да получат ново самочувствие. Д-р Гюдюлева е автор на рубриката "Бъди себе си!" в TrafficNews.bg.