Войната по пътищата се е превърнала в част от ежедневието ни, а новините за тежки произшествия присъстват в почти всяка новинарска емисия.  През измината година в Пловдив са станали  779 пътни произшествия, в които са загинали 55 души. В сравнение със същия период на 2018 година, катастрофите са намалели с 92, загиналите с 15, а ранените с 99. 

Статистиката сочи, че най-много загинали в инциденти е имало по междуградските пътища в областта. Войната по пътищата взе най-много жертви през месец август – 11 души. Тогава са настъпили 100 катастрофи, а ранените са били 158 души.

Причините за пътния травматизъм са различни - превишена скорост, лоши пътища, зле подготвени водачи, липса на контрол и пр.  В голяма част от случаите причините са  безотговорност, нереалистична самооценка, незачитане и агресия към околните, липса на възпитание, ниска култура и най-обикновена глупост. 

По данни на ОД МВР – Пловдив причина номер едно  за настъпилите инциденти с фатален край е несъобразената скорост, водена от отнетото предимство. Не малко са и случаите, за тежко ПТП в следствие на навлизане в насрещното движение.

Пияните не бива да шофират, но нищо не може да им попречи, ако решат да го направят.  Пример за това е една жестока катастрофа, в която две млади момчета загубиха живота си.  Катастрофа, причинена отсамонадеяност и чувство за безнаказаност.

В края на септември през нощта, кола шофирана от 19 – годишен младеж, се вряза в електрически стълб на булевард „Марица-Юг”. В автомобила ковчег са се возили четирима младежи. На място е загинал 19-годишен младеж, а тялото на втората жертва бе открито след часове в коритото на река Марица. Шофьорът се оказа без книжка, а по време на инцидента е бил с концентрация на алкохол  1,55 промила.

Загиналите в мелето в Пловдив цяла вечер купонясвали на ромска сватба, виновният водач се подобряваНито близнаците, нито баща им са имали шофьорска книжка

В началото на август бе пика на пътните инциденти в Пловдив и региона. Само за два дни четирима души загинаха в 22 тежки катастрофи. На 4 август три автомобила на турски гастарбайтери и един български се удариха при верижна катастрофа на АМ „Тракия” край Пловдив. На място загина 56-годишна жена, която е била в един от турските автомобилите. Сутринта в болница почина и 62-годишен българин. 

Същият ден пиян водач от ромски произход предизвика тежката катастрофа на пътя Пловдив – Карлово. Във верижната катастрофа са участвали пет автомобила, трима души и дете пострадаха тежко. Виновният водач почина няколко часа след мелето. Той бе седнал зад волана с близо един промил алкохол.

4 загинали и 22 ранени за два дни в Пловдивско! КАТ започва масови проверки по пътищатаНа 14 август в Пловдив ще се проведе извънредно заседание на Областната комисия по безопасност на движението, идват столични експерти

Ден по-рано малко преди 04.00 часа сутринта на кръстовището на булевард „6-ти септември“ и моста на Адата. БМВ, управлявано от 23-годишен шофьор, не спря на знак „Стоп“ и блъсна друг автомобил – такси. Намясто загина  60-годишният таксиметров водач. 23-годишният шофьор, причинил тежката катастрофа бе с положителни проби за алкохол и наркотици. Тестът отчете 2,10 промила в кръвта, при направен тест за наркотици става ясно, че Александър Димитров е употребил и наркотик – хероин. Димитров е без правоспособност за управление на моторно превозно средство.

Шофьорът от "Адата", убил таксиметров шофьор, твърди, че не е бил зад воланаАлександър Димитров жали мярката за неотклонение пред съда, оставиха го в ареста

38 тежки катастрофи в пловдивско взеха 4 жертви само за седмица през декември. 

Мъж и младо момиче загинаха  край Пловдив на 14 декември. На пътя Съединение - Цалапица малко след полунощ лек автомобил Пежо излиза от Съединение и при ляв завой се удря в мантинелата, след което пада в напоителен канал. На място е загинало 21-годишно момиче.

Втората катастрофа бе на пътя Розино - Кърнаре. Лек автомобил Опел Мерива е самокатастрофирал в дърво. На място е установен силно приклещен човек. Автомобилът е бил управлявал от мъж на 51 г. от Карлово.

Мъж и младо момиче загинаха при катастрофи край ПловдивПежо падна в напоителен канал, Опел се удари в дърво

Една от най-големите трагедии  на пътя бе мелето на 28 март на пътя Пловдив - Скутаре. Четирима бяха убити от 20-годишен шофьор. Водачът, управлявал БМВ с пловдивска регистрация, навлязъл в лентата за насрещно движение и се ударил челно в Сеат с кърждалийска регистрация. Намясто загинаха 31-годишният водач на втората кола и негови спътници, на 28, 49 и 54 години. Сред жертвите бяха баща и син.

Баща и син са сред загиналите в касапницата с 4 жертви край ПловдивПробите за алкохол и наркотици на водача са отрицателни

Отново през март 22-годишен шофьор загина при катастрофа на пътя между Пловдив и Оризаре. Аудито, управлявано от Милен, блъснало отзад лек автомобил, завъртяло се и се ударило челно в друга кола. Младият мъж загинал намясто. Причината за жестоката катастрофа бе неправилна маневра от страна на починалото момче.

Дистрибутор на авточасти от Пловдив е загиналият в жестоката катастрофа до Оризари СНИМКИМилен е завършил професионалната гимназия по транспорт под тепетата

В началото на януари, 22-годишно момче загина след жесток челен сблъсък в пловдивският квартал Остромила. Автомобил фолксваген, в който са били шофьорът - 22-годишният Боян и спътникът му Георги на 28 години, се заби челно в „Крайслер“. Наложи се пожарникари да режат ламарините на немското возило, за да извадят пострадалите. Инцидентът стана на улица „Остромила” на 16 януари.

Според информация на МВР, автомобилът на Боян е предприел маневра изпреварване и така се е стигнало до инцидента. Младото момче десет дни се бореше за живота си  в пловдивска болница. Въпреки усилията на лекарите, Боян издъхна от раните си.

Почина 28-годишният Георги, пострадал в жестокото меле на Остромила СНИМКИТой е бил със сериозни и несъвместими с живота травми

Две жестоки катастрофи, чиито участници са мотористи, белязаха изминалата година. Войната на пътя отне живото на две млади момчета. Единият инцидент стана в Пловдив, а другият на Асеновградско шосе.

26-годишният Божидар загина намясто след удар електрически стълб на булевард „Македония” през първите дни на месец юли. Той управлявал мотоциклета си, когато се удря в кола и от там в металното съоръжение. Ударът бе толкова силен, че каската не успя да го спаси.  

Водач на автомобила е 54-годишен мъж. Веднага след инцидента той бе тестван с дрегер за алкохол, като резултатът бе отрицателен.

Близки на загиналия моторист в Пловдив обвиняват водача на колата, обсипаха лобното място с цветяБожо обичал екстремните преживявания, като най-голямата му страст са били моторите

37- годишният Ерол загина при катастрофа на Асеноградско шосе в района на КЦМ на 10 срещу 11 август. Мотористът и негови приятели правили каскадьорски изпълнения на пътя, карайки с висока скорост.

Увлечен, Ерол вдигнал мотора на задна гума, но загубил равновесие  и паднал. След това през него минал микробус. Според разследването зад волана му е бил 56- годишния Димитър. Той не е спрял след като е прегазил падналия моторист и продължил в посока Асеновград. 

Ерол от Асеновград е загиналият при жестоката катастрофа снощиПриятелите на моториста са потресени от загубата му, описват го като внимателен шофьор

Загиналият край КЦМ моторист е от асеновградския квартал

Според последните данни на Европейската комисия около 21% от всички загинали при пътни произшествия в ЕС са пешеходци. В България и в частност Пловдив, ¼ от тежките инциденти на пътя са свързани с пешеходци. Не липсваха случаи в града под тепетата, в които автомобили са причинили смъртта на пешеходци.

Случаят, предизвикал най-широк обществен отзвук, бе инцидентът, при който синът на шефа на НАП блъсна и уби възрастна жена.

20-годишният Ивайло бе зад волана на мерцедеса, прегазил възрастна жена в пловдивския квартал "Тракия". Младият мъж избягал след инцидента, който се случи в 21 часа на 28 август. Пострадалата 77-годишна пенсионерка почина от раните, след като бе откарана в болницата.

Зад гърба си, синът на данъчния шеф има 18 нарушения по Закона за движение по пътищата.

Близки на жената, премазана от Найденов младши: Търсим свидетели, искаме справедливостСпоред внука на починалата жена, на Найденов младши не са извършени кръвни тестове

Барабанистът от Пловдив Велко Илиев си отиде без време на 16 юни. Той остана под гумите на шофьор, който по първоначални данни е преминал на червено на кръстовището на бул. "Руски" с "Шести септември".

Водачът -  52-годишният Сашо Димитров няма предишни нарушения, а резултатът от теста му с дрегер бе отрицателен. Няма данни Димитров да се е движил и с превишена скорост.

Музикант от пловдивска банда е загиналият пешеходец при тежката катастрофа в центъра на градаВелко Илиев е барабанист в рок групата „НеЩо ЦвЕтНо”

Катастрофи ставаха не само на пътя, но и в небето.  

На 20 април  45-годишният Стефан Василски, собственик на авиоклуб в Белозем, изпълнява развлекателен полет за поздрав на публиката на дрон състезание, а на борда си качва 18-годишният Валентин Аламански от Чирпан. Те излитат от несертифицираната летателна площадка на Белозем със сглобения от Василски негов самолет, изпълняват маневра, крилото се чупи и пада на стадиона в Оризари, а машината се разбива в дигата на река Марица. Пилотът и неговия спътник загиват намясто. 

 

Валентин остава завинаги на 18, отлетя най-запаленият авиолюбителМомчето загина в авиокатастрофата заедно с пилота Стефан Василски