Платеното паркиране в Пловдив срещу 20 лева на месец със сигурност ще остане, заяви кметът Иван Тотев. Той обясни, че каквото и да реши съдът, по време на делото тази седмица, от Община Пловдив ще се съобразят с решението.

„Ако трябва ще санираме решението и ще променим критериите. Със сигурност тази услуга ще остане, независимо дали ще се решава чрез жребий или друг начин за разпределянето на паркоместата. Вижте, в Тракия още не е тръгнало платеното паркиране и има 600 молби, а то ще стане като снежна топка, сигурно ще станат 6000 заявления. Това не е нещо задължително, а услуга, която всеки може да реши дали да ползва, а в момента има интерес”, каза Тотев.

Припомняме, че на 24 ноември е насрочено делото в Административния съд по жалбата на Славчо Атанасов срещу решението на Общинския съвет за платеното паркиране.  Според съветниците от НФСБ тази наредба е „незаконосъобразна, процедурата е непрозрачна и несправедлива към пловдивчани”.

Ето и критериите и начините за кандидатстване за платено паркомясто според сегашната наредба:

На практика всеки един може да кандидатства за всяко едно паркомясто из града, което се пуска под наем.  Ако обаче адресът на кандидатстващия е в друга зона или район, той ще получи по-малко точки.

Процедурата е следната. От районната администрация изграждат паркинг и пускат определен брой платени паркоместта. При интерес се отива в районната администрация и се подават следните документи:

- Заявление по образец до кмета на съответния район

- Копие от документ за самоличност

- Копие от документ за собственост, нотариален акт за учредяване на право на ползване или договор за наем за жилище, разположено в сграда, попадаща в съответния урегулиран поземлен имот

- Копие от свидетелство за регистрация на МПС

- Договор за лизинг, наем или заем на лек автомобил..

- Нотариално заверено пълномощно (изисква се в случаите, когато заявлението не се подава лично).

Ако броят на местата са повече от броя на заявителите, места се дават на всички, като се сключва договор за 3 години. След това се поставя скоба и всеки месец се заплаща такса от 20 лева.

При другата ситуация, при която желаещите са повече от броя на паркоместата се провежда класиране.

В наредбата са заложени 11 критерия, по които ще се събират точки за крайното класиране.

Всички субективни критерий за точковата система са били премахнати. Така например идеята да се дават повече точки на семейства с две и повече деца е отпаднала. Причината е, че тази точка веднага ще падне в съда по Закона за дискриминация. Ето и как ще се точкуват желаещите да наемат място на новите паркинги.

1.Собственo (на заявителя) леко МПС– 3 т.;

2.Лизингово леко МПС при сключен договор за лизинг – 2 т.;

3.Наето или заето леко МПС – 1 т.;

4.Постоянен адрес на територията на Община Пловдив – 2 т.

5.Настоящ адрес на територията на Община Пловдив– 1 т.;

6.Постоянен адрес на територията на съответния район – 2 т;

7.Настоящ адрес на територията на съответния район – 1 т.;

8.Постоянен адрес в рамките на зоната по ал. 1 – 5 т.;

9.Настоящ адрес в рамките на зоната по ал. 1 – 3 т.

10.Собственик или ползвател на жилището – 2 т.;

11.Наемател на жилището – 1 т.

Това, което прави впечатление, че хората с лизингови коли ще получат по-малко точки, отколкото тези с изцяло свои автомобили. Идеята е, че хората, които имат кола на лизинг плащат данъците си в София, където е регистрирана колата, в почти всички случаи. При това положение е вкаран принципът на финансовата съпричастност на кандидатите 

По-малко точки ще взимат и наемателите на жилището, отколкото собствениците или ползвателите. С най-голямо предимство ще се ползват живеещите в т.нар. зона около паркинга. Всички зони ще се разчертаят  от районите администрации.При разчертаването на зоните, ще се ползва международен стандарт. Той се използва при поставянето на спирки и детски площадки и гласи, че на разстояние от 200 до 250 метра не трябва да има друго подобно съоръжение.

Ако 20 кандидата с еднакъв брой точки се борят за 10 паркоместа процедурата е следната.

20-те кандидати се явяват за първото място на жребий, при който се определя победителят. 19-те неспечелили отиват автоматично при жребия за съседното паркомясто и така докато всички места не бъдат раздадени.

Ще се сключва 3-годишен договор с наемателя на мястото, като след това той може да бъде удължен, при желание от двете страни. В задълженията на градската администрация е да се поставят скоби, а наемателят да поддържа в прилежен вид паркомястото.