Амортизирани улици на възраст между 40 и 80 години, тъмни участъци, постоянен дефицит на паркоместа и междусъседски войни. Това в резюме са основните проблеми на най-големия район в Пловдив. Кметът на „Южен” Борислав Инчев обясни, че курсът на администрацията от 2017 година ще продължи и през следващата, като основната му работа ще е в три направления  - изграждане на паркоместа, улични ремонти и нови детски площадки.

„Близо 50 % от средствата ги инвестирахме в направата на паркинги и обособяването на паркоместа.  Направихме много добри проекти, като тези на улиците „Етна”, „Одеса”, „Димитър Талев”. Иска ми се да кажа, че този проблем може да бъде решен, но аз поне не виждам как ще стане това в следващите 7-8 години. Места за нови паркинги почти няма, а колите са много. Това обаче не означава, че ще правим паркинги на места, отредени за зелени площи! Мисля, че обществото вече е узряло, че е необходимо да се изграждат повече места за отдих и детски площадки”, каза Борислав Инчев.  Той обясни, че последният голям устройствен план е отпреди 35 години, когато колите са били в пъти по-малко.

Инчев смята, че трябва да се направят законови промени, които да регламентират жилищното строителство. В първата категория трябва да влязат петте най-големи града, където задължително да се осигуряват 100 % паркоместа към броя на апартаментите. 

Освен това трябва да се мисли и за ограничаването на колите в градската среда. Това обаче вече зависило от самосъзнанието на хората.  По официални данни район „Южен” е над 82 000 души, но според полицията там живеят между 12 и 15 000 души, които не се водят нито на постоянен, нито на временен адрес. Това прави близо 100 000 души.

Друг основен проблем е уличната инфраструктура, както основните артерии ,така и вътрешнокварталните улици. Голяма част от улиците са в компрометирано състояние, като основната причина е, че кварталът е един от най-старите в Пловдив. Има улици, които са изграждани преди 40, а дори и 80 години, а състоянието им се влошило и поради наличието на тежка строителна техника през годините.

Само, за да се подържа уличната мрежа са необходими между 130 и 150 000 лева и тук става въпрос само за текущи ремонти, обясни Инчев. Тази година били вложени 100 00 лева, но резултатите не били удовлетворяващи.

Догодина се очаква да започната ремонти на редица основни артерии. „Даме Груе”в ще бъде ремонтирана цялата, части от „Скопие”, „Коматевско шосе” в рамките на града и „Кукленско шосе”.  Според кмета на „Южен”, ако тези улици се оправят и се изгради „Модър –Царевец” много от проблемите на района ще се решат.

Желанието на Борислав Инчев е да се изградят между 4 и 8 нови детски площадки, като тази година са били завършени три съоръжения за деца.  Друг приоритет ще е ново улично осветление. И в момента има улици, които са неосветени. Само за това ще са нужни между 230 и 250 000 лева. Пари, с които района не разполага.

Вижте какво каза още Борислав Инчев пред TrafficNews.bg.: