Най-голямата залесителна акция в най-новата история на Пловдив ще бъде осъществена в следващите 5 години. Община Пловдив ще възложи технически проект за изготвянето на нови зелени площи на огромната площ от 655 декара край Гребната база.  Парцелите са разделени на четири,  като поетапно всеки от тях ще бъде залесен, като ще бъде изградена и паркова инфраструктура.

В момента тези площи са пълни със саморасла растителност, бродят различни животни и е откъсната от останалата среда в парк „Отдих и културата”.

„С това залесяване ще ограничим навлизането на фините прахови частици, които влизат в града от западна посока при обработването на земеделски земи. Вятърът, който влиза от Пловдив е преди всичко от запад и тези дървета могат да се превърнат в един защитен слой. С това увеличаване на зелената система на града продължаваме да работим за опазването на живота и здравето на хората”, каза кметът.

За реализирането на проекта се работи съвместно с Лесотехническия университет – София за извършване на предпроектни проучвания, залесяването се съгласува с РИОСВ и Басейнова дирекция.

Новата зелена зона ще се раздели на 4 подзони. Към всяка една от тях ще се реализират различни мерки за облагородяване, озеленяване, обособяване на места за отдих и разходки, изграждане на алеи от естествени материали.

Първата зона, която ще бъде облагородена е на площ от 130 декара и непосредствено до Гребния канал.  Достъпът до тези територии ще бъде ограничен, като ще има два входно-пропусквателни зони. Ще бъде изградено и видеоналбюдение и разположена жива охрана.

Стойността на проекта е над 4,6 милиона лева, като до 5 години дърветата там трябва да бъдат захванати, както и да се направи парковата среда.