С традиционни конни състезания беше отбелязан Тодоровден в цялата страна. Преданията разказват, че на този ден св. Теодор обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято. Във връзка с изградената представа за светеца на този ден стават надбягванията с коне. 

Празникът беше отбелязан и в столичното квартал Горна баня. Дефиле, водосвет, конни надпревари, музика и много награди зарадваха местните и участниците в състезанията.

Още от празника - вижте във видеорепортажа на ТРАФИК ТВ:

Една от школите с най-много участници в надпреварата бяха възпитаниците на конната база „св. Иван Рилски”. Именно от там е и Михаела, която се включи в състезанието  с  5 ралични коня.

Пред TrafficNews.bg тя разказа, че ездата е една много голяма част от живота и, а почивка си взима само един ден седмично. Занимава се с това от 17 години, а за началото и помага нейният баща.

По думите и едно от най-трудните неща в ездата е това да намериш синхрона с коня и да се доверите взаимно един на друг. Не са малко случаите, в които определени състезатели не успяват да се сработят с животното и трябва да се пробват много различни коне, за да се открие подходящия. Не можеш да се състезаваш и с кон, който не познаваш, защото той няма да се доверява на командите ти и няма да ги изпълнява.

Сред участниците в надпреварата, рамо до рамо с опитните ездачи застана и 11-годишната Краси. Тя язди от 3 години, а днес беше и първото и състезние. Споделя, че празничната надпревара е била много приятна и изпълнена с адреналин, но освен това загубата я е разочаровала. За периода, в който се състезава Краси е сменила около 10 коня, а с днешния си жребец тренира от около година.

Въпреки състезателния дух, голямата доза адреналин и хъса за победа, участниците в надпреварата запазиха доброто си настроение. На отбелязването на Тодоровден присъстваха както жители на столичния квартал, така и много млади семейства с деца. Малчуганите се наслаждаваха на надпреварата и на конете, с които можеха да се разходят из стадиона.

Така Тодоровден или още наричаният  конски великден премина с много положителни емоции в цялата страна. А на всички именници екипът на  TrafficNews.bg пожелава здраве, щастие и късмет!