В Източните Родопи посрещат с „Добре дошли”, като в цяла България. Тази част на страната обаче е различна от всичко. Наричат района „свещената земя на траките”, „люлка на древни цивилизации и мистични култури”, „земята на Орфей”… Всички са чували и знаят за Перперикон,  Татул, язовирите Кърджали и Студен кладенец с водните огледала, а напоследък нашумя и римската вила Армира.

Днес ви предлагаме едни по-различни маршрути, с разходки из дивата природа, места и забележителности, които остават встрани от туристическия поток и точно това е допълнителното им очарование.

Планината дава възможността да съзерцаваш дивите животни на воля! Нали природата ни кара да зарежем сивия град. Дестинацията Източни Родопи започва току до Пловдив и стига до Царството на грабливите птици и дивите коне.


Тарпаните, известни още като евразийски диви коне, изчезнали преди хиляди години от територията на днешна България. Днес те могат да бъдат видени свободни в района на село Сбор, Крумовградско, и в местността Бойник планина, близо до село Нановица в Момчилградско.

Именно този кът на Родопа планина са избрали специални представители на царския род на  висините за свой дом. Кодовото име Защитена зона (ЗЗ) е между село Бориславци и град Маджарово. Тя обхваща част от дълбока, тясна долина на река Арда, заобиколена от планински склонове и скални масиви. Тук се намира една от двете колонии на белоглавия лешояд в България и световно застрашения египетски лешояд.

Водата е стихия, а през последните години, заради човешката немара, дори озаптената в язовирни стени вилня. Това отдръпна част от почитателите на почивките на язовири. Ако искате да се насладите на водата в тишина и спокойствие, ние ще ви заведем на по-закътани места.

Езерото с водните лилии в землището на с. Летовник е единственото в област Кърджали естествено находище на водни лилии. Никаде не е официално документирано кога за първи път са се появили красивите растения, но местната легенда разказва, че учител от селото донесъл една лилия и сега в края на юни - юли те заемат почти цялата водна повърхност. Освен това имат странен розов нюанс в основата си.  

Непременно потърсете водопадите Буреще и Мандрата. Те не са маркирани или обозначени със знаци и се намират в красиви и диви места, затова питайте местните в селата. Водопадите са в Крумовградско. Буреще се намира близо до с. Падало на река Дуран дере, а височината на пада на водата е 20 м. Мандрата е водопад близо до село Чал на река Ташбунар дере, също е природна забележителност с височина на пада на водата 10 м.

Ако искате да се потопите в света на героинята на Луис Карол – Алиса, непременно се снимайте на природния феномен Скални гъби. Ще накарате приятелите ви да мислят, че сте в друго измерение и на хиляди километри от BG. Това са cĸaлни oбpaзyвaния c фopмaтa нa иcтинcĸи гъби, нo с гигантски размери. Ще ги откриете изтoчнo oт c. Бeли плacт, нa глaвния път Kъpджaли – Xacĸoвo.

Ограбена още през древността скална гробница, която местните смятат за лековита, е красноречив пример за оплитане на традиции, култури и етноси. Дупченият камък е скална гробница в махала Горен Веслец на с. Бенковски, община Кирково. На около 300 метра след последните къщи ще се натъкнете на археологическия паметник с пробит купол. Той е продупчен допълнително, за да се образува място за провиране, защото местните мюсюлмани вярват в лековитата сила на скалата и често търсят там лек. Рецептата е: 3 пъти се провираш през дупката и после оставяш част от дрехата си на близко дърво. Разказват, че ритуалът е остатък от езическо време и е типичен за мюсюлманите-алевии в Родопите.

Представихме ви само микрочастица от магията на Източните Родопи, оттам има още много за разказване и разглеждане. В тези диви дестинации храната е екологична, а хора от различни религии живеят заедно и тачат взаимно традициите си. В по-големите села почти винаги предлагат стаи за нощувки има и къщи за гости. Може да си поръчате над 34 вида баница, харктерни за региона, както и хубаво вино от някоя от родопските изби в Стамболово, Ивайловград или Мезек.

Снимки:iztochnirodopi,rodopski-hroniki

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg