Крал Чарлз Трети се завърна към публичните си задължения за пръв път, откакто през февруари му бе поставена диагноза рак. Днес той посети център за лечение на ракови заболявания в Лондон, където заяви пред пациентите на лечебното заведение, че се чувства добре, предаде Ройтерс. 

В петък Бъкингамският дворец съобщи, че лекарите са доволни от резултатите от лечението на  75-годишния Чарлз Трети,  така че той ще може да възобнови част от публичните си ангажименти.

Днес кралят, който изглеждаше в добро здраве, и съпругата му кралица Камила посетиха Центъра за борба с онкологични заболявания "Макмилън" на Университетската колежанска болница в Лондон, където Чарлз Трети поздрави събралите се пред сградата хора.

Посещението целеше да постави акцента и върху това, че Чарлз Трети е новият патрон на благотворителната организация "Кенсър рисърч Ю Кей" и имаше за цел да помогне за повишаване на осведомеността относно важността на ранното диагностициране на онкологичните заболявания, отбелязва Ройтерс.

Въпреки че публичните му изяви ще бъдат внимателно направлявани, за да се сведат до минимум всякакви рискове за здравето на монарха, от двореца съобщиха, че той може да присъства на някои ежегодни събития, като традиционния военен парад през юни, както и на възпоменателните церемонии по случай 80-годишнината от Десанта в Нормандия през Втората световна война, които също ще са през юни.

Бъкингамският дворец потвърди, че Чарлз Трети и Камила ще приемат и японския император Нарухито и съпругата му императрица Масако, които ще бъдат на държавна визита в края на юни.

Заболяването на Чарлз Трети бе диагностицирано по-малко от 18 месеца, след като той наследи майка си кралица Елизабет Втора на трона.