Направена е още една крачка за изграждането на новия мост над река Марица, научи TrafficNews.bg. След съгласувателни процедури между НИНКН, НКЖИ, АПИ и Община Пловдив, както и решение на ЕСУТ е одобрен и ПУП-ът на бъдещия мост, който ще свързва район „Северен” и „Западен”.

Така вече може да се приеме проектът на съоръжението, а след това да се престъпи към разрешително за строеж и търсене на финансиране. Процедурата за отчуждаване на единствения парцел вече е  и на финала.

Най-новият пловдивски мост е Пешеходният. Неговото строителство е започнато през 1982 година, а четири години по-късно е пуснат в експлоатация. Така при реализирането на проекта, за първи в Пловдив ще бъде построен мост от 35 години насам.

По предварителни данни новото съоръжение ще струва около 15 милиона лева. То е част от Западната тангента, която трябва да разтовари движението от Централна градска част. На практика с новия мост от Смирненски до Кършияка ще се стига за минути. Най-вероятно на двете нива – на кръстовищата с „Марица – Юг” и бул. „България” ще бъдат изградени кръгови кръстовища. В идейния проект е записано на моста да има по две платна в посока, тротоари, както и велоалея.

Все още не е ясно дали ще има „архитектурно” решение за новия мост.  Кметът Иван Тотев бе анонсирал, че ще се проведе конкурс, който да изготви по-различна визия на моста, който да стане един от символите на Пловдив.

Той ще бъде в непосредствена близост до Железния мост. От друга страна НКЖИ е предвидил удвояване на жп моста. Това може да се случи с реализирането на проекта за естакада на мястото на прелезите на булевард „Копривщица”. Проектът, който е за над 120 милиона евро, ще търси финансиране по европейска програма.