Българската Силициева долина може да бъде създадена в Пловдив. За този амбициозен проект се говори от години, но вече име и конкретни стъпки, които да превърнат пустите земи в „Гладно поле” в Hi-Тec парк.

Американската компания за микропроцесори Sibiz вече започна строежа на офиса си в Пловдив. Близо 15 милиона лева ще струва изграждането 30-метровата офис сграда срещу парк Лаута. След като заработи на пълни обороти там ще бъдат отворени 1500 нови работни места.

Преди дни Община Пловдив пусна обществена поръчка по европрограмата „Региони в растеж” за 22 милиона лева. Тя засяга т. нар. „Социална инфраструктура”, като предвижда пълното преобразяване на двата квартала, заключени между булевардите „Цар Борис III Обеднител”, „Марица – Юг”, „Източен” и „Княгиня Мария Луиза”.

Втората част от проекта „Региони в растеж”   включва именно направата на втори градски център в Пловдив. В плановете на градската управа е бъдещият втори градски център да не се изчерпва с думата  бизнес парк. А място, в което ще има културна инфраструктура, площадни пространства, административни сгради.

До 2020 година там ще бъдат налети 9 милиона лева по програма „Региони в растеж”. Със сумата ще се започне изграждането на първичната инфраструктура – окабеляване, подземна инфраструктура и други комуникационни структури.

Паралелно с това ще се кандидатства и по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” за района. През програмата могат да бъдат привлечени 70 милиона лева за създаването на Център за върхови постижения в областта на биотехнологиите.  

Община Пловдив и част от университетите под тепетата подписаха споразумение за сътрудничество, което може да промени облика на целия град.

Снимка: Проект на Архитектурно студио Коб Проект за бизнес център на Гладно поле.