Визията на площад „Централен” може да наподобява тази отпреди 2000 години, когато древните пловдивчани са се разхождали по каменна настилка покрай пропилеите на Форума. Това поне е желанието на кмета Иван Тотев и администрацията. Тази седмица се очаква  да бъде пусната обединената обществена поръчка за 12 милиона лева без ДДС – за реконструкция на подлеза на „Гладстон”, както и инженеринг на площад „Централен”. Около 5,5 милиона ще струва ремонтът на подлеза, а останалите средства, които са от Министерския съвет, ще отидат за площада. 

Проектантите ще имат пълната свобода да решат за визията на площада, но те ще трябва да се съобразят с предписанията на Общината. Желанието на градските власти е настилката да бъде от естествени материали, а не да е продължение на изкуствените павета, които са на Главната улица.

Работата трябва да започне през пролетта, като за 1 година площадът да бъде готов, за да приема събития през 2019 година.  За около 800 000 лева ще бъде закупена мобилна зала, която ще бъде разположена на площада.

Няма проблем през цялата година, когато сме Европейска столица на културата да се извършват самите разкопки от западната и северната страна на Форума.

Идеята е на мястото на павилионите а да бъде изградена зона със заведения, от които да има пряка видимост към Одеона и разкопките на римския Форум.

Реконструкцията ще бъде на инженеринг, като в движение ще се правят различните елементи на площада.  Проектантите ще имат пълната свобода да решат съдбата на площада.Те ще решат и дали фонтанът, известен като „Стружката”, ще остане пред Партийния дом, както и този на Гюро Михайлов

Освен нова настилка и осветление на площада, ще бъдат обособени и зони за различни културни мероприятия през 2019 година, за да може да се поставят сцени и инсталации. Паркингът на „Тримонциум” също може да бъде намален, за да се увеличи тротоарът.