Същинската работа по един от най-чаканите проекти в Пловдив  „Модър – Царевец” скоро може да започне, научи TrafficNews.bg. Това обаче е възможно, ако се намери финансиране.

Преди парламентарните избори кметът Иван Тотев заяви, че приоритет на градските власти е именно проектът, който трябва да свърже районите „Южен” и „Западен”. Тогава градоначалникът обясни, че първо Общината трябва да си свърши своята работа, за да може да се поискат средства от правителството.

Последните препятствия около проекта бяха имоти от страната на улица „Модър”, които трябваше да бъдат отчуждени. Кметът на район „Южен” Борислав Инчев заяви, че едва два имота остават за отчуждение, които са по-проблемни заради големия брой наследници. Там процедурите обаче трябва да приключат до 2 месеца.  След като това се случи от градската администрация могат да предоставят проекта за финансиране от кабинета „Борисов 3”.

Припомняме, че първата част от проекта – самият пробив и пасарелката, бяха реализирани от ОП „Транспорт” при рехабилитацията на жп линията Пловдив – София. 

Финансиране ще се търси за пътната част на тунела. По първоначалните разчети цената ще е не по-ниска от 10 милиона лева. В това число влизат пътят, тротоари, осветление и другите компоненти на съоръжението.