Изненадващо конкурсът за избор на превозвач за 13-те линии от градския транспорт не бе спрян. Вчера е изтекъл срокът за обжалване на новите условия за избор на изпълнител по обществената поръчка, като никой не е го блокирал. Зам.-кметът по транспорт обяви, че има една жалба на фирма „Дрита”, но тя не спира изпълнението на поръчката. Така оферти за избор на изпълнител ще се приемат до 23 ноември.

Поръчката бе рестартирана през октомври, след като бе първата бе върната от КЗК. Част от превозвачите обаче изразиха недоволство, че и 13-те линии бяха пуснати анблок. Така победителят от конкурса ще вземе над 40 милиона лева за следващите 10 години.

Предметът на обществената поръчка е възлагане на интегрирана обществена услуга за пътнически превоз по основни градски автобусни линии с № 1, 6, 7, 15, 16, 18, 29, 37, 44, 66, 99, 116 и 222 от Общинската транспортна схема на Община Пловдив.

Изпълнението на услугата следва да се организира по начин, осигуряващ изпълнението на минимум 35% от курсовете за деня по всяка линия, да се извършва с автобуси, оборудвани за превоз на трудно подвижни лица.

Победителят ще вземе линиите за следващите 10 години, като сумата, която ще усвои е над 40 милиона лева.  По линиите трябва да има минимум 118 общ брой автобуси. Всички автобуси трябва да са с над 50 места общо стоящи и седящи, а половината да са с поне над 70 места.

Друго основно изискване екологични клас – той трябва да е минимум Евро 6 или съответстваща й такава, а първата им регистрация  да не е преди 1 януари 2014 година.

Основно изискване е всички да имат изправни климатични системи, както и GPS устройства, които да бъдат вързани с Центъра за управление на трафика. Ако няма обжалвания и всичко върви в срок, то нов изпълнител може да бъде избран до 3 месеца.