Активна работа по обновяването  на зелените зони в Пловдив тече от общинската администрация. В момента в действие  са процедури по изграждането на няколко нови паркови пространства, както и преобразяването на други.  Въпреки че някои все още са на етап проектиране, общата стойност на проектите се очаква да мине 12 млн. лева.

Безспорно най-големите проекти за обновяването на зелената среда под тепетата са за Бунарджика, Дондуковата градина, както и новия лесопарк край Гребната база.

От трите проекта най-напред е този за обновяването на Бунарджика. Проектът е за 2 млн. лева, като в него се включва  възстановяването на акведуктите, както и двете езера под тях.  Отделно се предвижда всички алеи, които са се амортизирали,  да бъдат реновирани. Проект има и за ново LED осветление, което да стига до върха на тепето. За него обаче е нужно и ново окабеляване по трасето.

Преобразяват Бунарджика с 2 млн. лева – възстановяват акведуктите, осветяват паметника на ЛевскиНа обществено обсъждане пловдивчани ще могат да нанесат корекции в проекта

Най-голямата залесителна акция на Пловдив и изграждането на първия лесопарк край Гребната база бе спрян от еколози. Там  се предвижда засаждането на 14 000 дървета на площ от 660 декара, както и зони за спорт и отдих. Целият проект ще струва около 5 млн. лева в следващите пет години. Предстои делото да се гледа този месец в Административния съд.

Ще има ли Пловдив мегапарк на 660 декара? ВИДЕОАдминистративният съд ще гледа жалбата на екоактивисти срещу мащабния проект

Около 4 млн. лева ще струва и обновяването на Дондуковата градина. Идейната разработка включва  нови фонтани, голяма цветна арка, а всички градински мебели ще бъдат подновени. Специален скален кът пък се предвижда до Природонаучния музей. От него ще могат да се наблюдават водните ефекти на фонтана.

С 4,5 млн. лева преобразяват Градската градина на ПловдивИзграждат ботанически кът, водни ефекти и цветни арки в централния пловдивски парк

Районните администрации работят и по проекти за по-малки паркови зони в междублоковите пространства. В ЖР „Тракия” в момента се изгражда парк на 10 декара до магазините Декатлон и Лидл.

Ново начало! 10 декара парк вместо жилищна кооперация зад Лидъл в ТракияКметът Иван Тотев и районният кмет Костадин Димитров направиха първа копка на зелената зона

Друг проект е на район „Западен”, който предвижда мястото на бившата забавачка „Мир” да стане зона за спорт, рекреация и отдих.

Правят парк с детска площадка, фитнес и минисцена върху старата ЦДГ „Мир” в ПловдивНовата зона за отдих и рекреация ще бъде изцяло в границите на бившата забавачка

Активен е и проектът за парково пространство около зоната на бул. „Източен” с  „Княгиня Мария Луиза”, където доскоро се помещаваше магазин за мебели.

Пустеещ терен в центъра на Пловдив се превръща в чисто нов парк СНИМКИЩе бъде изградена и зона за париране, така че да се облекчи спирането

Кметът Иван Тотев наскоро бе заявил, че в новия ОУП ще залегне изграждането на максимално повече зелени площи в целия град. Той иска в новата рамка за развитието на града да бъде намерено място на огромен парк, който да се намира в район „Южен”, тъй като това е районът, който се задъхва най-много от строителството.