"Ако не бяхме наложили мораториум върху застрояването на общински терени в Тракия, днес може би тук щяхме да правим първа копка на голям жилищен комплекс. Вместо това обаче правим първата копка на парк, в който следващите години ще се превърне в любимо място за почивка на хората от района". Това заяви кметът Иван Тотев, който заедно с районния кмет Костадин Димитров даде старт на изграждането на нов парк зад магазин "Лидъл". 

Паркът ще е разположен на 10 декара, като вътре има една централна алея и няколко спомагателни, детска площадка, много перголи за сядане, малка сцена, по стъпалата, на която също ще има има места за сядане, чешмичка. Стени от камъни в мрежа ще отделят парка от булеварда, разказа Костадин Димитров. Определен е изпълнител по Закона за обществени поръчки и задачата е възложена на фирма "Запрянови". Ще бъдат изградени нови тротоари, а ул. "Григор Божков" , която се намира зад супермаркета, ще бъде преасфалтирана. Озеленяването ще бъде осигурено от БНБ, които ще осигурят различни дървесни видове. Засаждането ще бъде извършено през есента, когато атмосферните условия са подходящи. Инвестицията е в размер на 360 хиляди лева. 

Фирмата, която спечели обществената поръчка за асфалтиране на улицата, ще изгради и нови паркоместа в А12, който е близо до парк Лаута. Там на мястото на премахнатите метални гаражи, ще бъдат направени нови паркинги за живеещите в комплекса. 

"Към този терен имаше инвестиционни намерения за строеж на жилищен комплект. Но тогава взехме решение да запазим квартал  Тракия от презастрояване. Затова в рамките на този мандат няма да продаваме  общински  терени за строеж на жилищни комплекси. Това, разбира се, не означава, че в района няма да има строителство, защото има много частни терени, с които ние не можем да се разпореждаме. Общинските терени обаче ще бъдат озелени и превърнати в зелени площи. Този парк е първият, в който теренът бе преотреден за озеленяване и затове днес е важен ден. Следващите години тук ще има едно прекрасно зелено пространство. Тракия е много хубав жилищен комплекс и искаме да запазим духа на квартала - с широките булеварди, с големите междублокови пространства. Кварталът има инфраструктура на самостоятелен град , но е важно той да не бъде пренатоварен със сгради, коментира кметът Иван Тотев. 

Първите посетители на парка - братчета близнаци, направиха няколко кръгчета около багера, който малко по-късно започна да разкопава поляната. 

Вижте как кметът Иван Тотев вижда бъдещето на един от най- -големите квартали на Пловдив: