Обществена поръчка за 2 млн. лева пусна район „Централен” за облагородяването на Бунарджика. Това се случва  няколко седмици преди общественото обсъждане за съдбата на природната забележителност в сърцето на Пловдив.

Кметът на района Георги Стаменов обясни, че поръчката за 2 млн. лева е пусната за единица свършена работа и е изключително гъвкава. На общественото обсъждане пред акведуктите  на хълма, пловдивчани ще имат възможността да изкажат мнения и предложения във връзка с плановете за възстановяване и облагородяване на зоната.

„Ще запознаем хората с проекта и всички разумни предложения ще ги вземем предвид. Например, ако някой поиска повече пейки в дадена зона ще поставим, или имат идея как да се разположат различните елементи в парка. Друг пример е, че аз искам да се поставят два прожектора на паметника на Левски, които да го осветяват. Това не е заложено в проекта, но ще бъде направено”, каза Стаменов.

Близо 1 милион лева вече са осигурени за  реконструкцията на алеите, осветлението, градинското обзавеждане и атракциите на парка. В плановете бе замислено да се сложи бариера на алеята по подобие на Младежкия хълм, за да може зоната да стане пешеходна.

От районната администрация обаче са решили да пуснат поръчката за 2 млн.лева. В нея ще бъде упоменато, че 1 млн. лева са осигурени, а другите 1 млн. лева ще се добавят при изпълняването на поръчката.  

Тоталното преобразяване на Бунарджика включва и безспорно най-чаканата реконструкция, а именно възстановяването на акведуктите, както и двете езера под тях. Водните каскади са били една от най-големите атракции преди години, но с времето те са разрушили.  В момента те нямат естетически вид, тъй като облицовката им е олющена и унищожена.

Преди да се пристъпи към реновирането на водните атракциони, ще бъде направена и специална пешеходна алея, за да могат и майки с колички и трудноподвижни хора да стигат до там, тъй като в момента достъп има само през стълбите на парка.

Отделно се предвижда всички алеи, които са се амортизирали,  да бъдат реновирани. Проект има и за ново LED осветление, което да стига до върха на тепето. За него обаче е нужно и ново окабеляване по трасето.

Част от мащабния проект за вдъхване на нов живот на хълма е и туристическо влакче, с което жители и гости на града ще могат да пътуват до Альоша. То бе пуснато чрез отделна обществена поръчка, която бе спечелена от "Балканстар рекорд". Цената му излезе 182 000 хил. лева с ДДС, като в нея влиза и техническата поддръжка на атракционна.

Влакчето ще бъде с два вагона, а маршрутът му минава през две спирки паметника на Левски и този на Освободителите.