Единственият частен площад в Пловдив скоро може да бъде върнат в активите на Общината, заяви кметът Иван Тотев пред TrafficNews.bg.  

Площадът до  бившето кино „Фламинго“ , който е с площ от близо 1 декар, е реституиран през 1999 година. Оттогава собствениците на терена съдят Общината за обезщетения. Как е станала реституцията на площада е неясно, но той е собственост на няколко наследници. Единият от тях е бившият главен юрист на Общината Димитър Кривошапков.

 Първоначалният иск от собствениците срещу Община Пловдив бе за 480 000 лева, след дълги години съдебни дела, собствениците получават 100 000 лева след решение на Върховния касационен съд. Мотивите – не могат да ползват имота си, а и пешеходците минавали през него. Сумата е заплатила Община Пловдив.

На практика мястото не може да се ползва за нищо и от години стои старият фонтан, който не функционира. Нито собствениците могат да строят, нито общината да го облагороди. Точно през мястото е прекъсната и велоалеята по булевард „6 септември”.

Кметът заяви, че на някоя от следващите сесии на Общинския съвет може да се излъчи група, която да преговаря със собствениците за закупуване на имота. Цената, на която ще започна преговорите е около 200 000 лева.

TrafficNews.bg