Страдащият от церебрална парализа Петър Мавродиев, който претърпя сложна операция на крака във Виена, вече направи своите първи крачки. Днес е бил премахнат първият гипс, който е бил върху целия крак на младия пловдивчанин. На негово място лекарите са поставили нов, като семейството е имало възможността дори да избере цвета и орнаментите по него.

Медиците са прегледали раните след операцията и са заявили, че всичко е наред, разказа бащата на момчето Емил Мавродиев за TrafficNews.bg. Утре Петьо ще бъде изписан от болницата. Предстоят шест седмици на периодични прегледи. На шестата, ако всичко е наред, семейството ще поеме обратно към България.

В родината младия пловдивчанин го чакат още шест седмици рехабилитация на коляното и тазобедрената става. След това предстои връщане във Виена. Там гипсът ще бъде свален, Петьо ще мине през още рехабилитация, а за финал ще бъде изработена и специалната ортеза, която трябва да придържа крака му.

Припомняме ви, че момчето беше подложено на специална операция, която трябва да изправи най-сериозно засегнатия от церебралната парализа негов крак. По този начин Петьо ще може спокойно и уверено да стъпи на краката си. Средствата за операцията бяха събрани с помощта на благодетели.

Пари обаче все още са нужни, особено за скъпата ортеза. Всеки, който иска да помогне на Петьо да има един по-нормален живот, може да го направи като изпрати дарителски смс с текст DMS PETAR на телефон 17 777.

Вижте какво разказаха Петьо и баща му за положението на инвалидите в България в предаването ни АКТУАЛНО: