От  50 до 200 лева стигат комисионите, които траурните агенции са готови да платят за осигурен труп, твърдят запознати с гробарския бизнес в Пловдив. Договорките за покупко-продажба на покойници се водят със собствениците на хосписи и старчески домове, болници и рехабилитационни центрове - всички места, където ежедневно умират хора.   

Според източници на TrafficNews.bg, бизнесът с покойници всъщност е сред най-сигурните и печеливши в града. Причината е проста – всички сме смъртни и все някой трябва да се погрижи починалият да бъде изпратен достойно в последния му път. Според националната статистика, в последните 5 години в Пловдив умират между 3800 и 4100 човека годишно. Или средно по 11 човека на ден. Траурните агенции пък вече са повече от десет и за да имат ежедневно работа, водят ожесточена битка за всеки покойник.  

Съвсем нормално е да се плаща комисиона, има го във всеки бизнес, признават собствениците на старчески домове. Обикновено, когато почине техен клиент, роднините са твърде притеснени и сами питат за траурна агенция. И за да посочи конкретно име, собственикът на дома получава определен процент. Според запознати с  бизнеса, комисионни дават и шофьори в Бърза помощ – за да бъдат извикани да констатират смъртта. Викането на лекар и издаването на смъртен акт струва от 30 до 50 лева, така че шофьорите с радост са готови да броят 10 лева на ръка.     

Освен с пари, траурните агенции примамват и с други „екстри”. Например прибират покойника с най-обикновен бус, вместо с катафалка. „Смъртта депресира останалите жители на дома. Седмици наред това е единствената тема на разговор. С годините сме забелязали, че възрастните хора се разстройват още повече, когато видят траурната кола с кръст. И се опитваме поне това да им спестим”, разказват от един от пловдивските домове.  Други пък работят денонощно и са готови да откарат покойника дори в 2 часа през нощта, пак по същата причина – за да се случи по най-дискретния начин.

Що се отнася до самото погребение, кратък мониторинг на Trafficnews.bg установи, че средно  то излиза от 800 до 1000 лева, като в тази цена не е включен гробът или място за урната. Най-евтиният ритуал пък е 600 лева, а най-скъпият започва от 3000 и стига до 10 000 лева.

Тези цени обаче са такива, ако имате наследствен гроб. Нов се отпуска от общината само на траурен парк север (Рогошко шосе). Надгробните плочи пък варират на цени от 800 до 1000 лв., а като материал най-предпочитани са гранитът и мраморът.

Другият и все по-набиращ популярност начин е да изберете кремация. Минималният пакет за тази услуга започва от 650 лв., а урните са на цена от 20 до 2000 лева.

Независимо дали е погребение, или кремация, винаги  изникват десетки неща, които трябва да се направят и съответно да се заплатят. Смъртта е скъпо "удоволствие"!

Тук идват на помощ погребалните агенции, които предлагат всякакви услуги. В тъжния ценоразпис влизат: вземането на починалия от адрес или болница с бус (имайте предвид, че за всеки етаж се заплаща по 10 лева отгоре), извозване, хладилна камера (15 лева на ден, но погребални агенции предлагат и по 20-30 лева), приготвяне на починалия (от  50 до 150 лв.), административно оформяне на документи и запазване на ден и час за ритуала.

Разбира се, агенциите предлагат и огромно разнообразие на ковчези на цени от 60 до 600 лева, драперия (също са различни), урна (при кремация), некролози, траурни ленти, жито, питка, вино. Те могат да запазят час за служба в ритуална зала или в църква (граждански ритуал – 40 лева, а църковен от 40 нагоре, като зависи колко са свещениците и дали има църковен хор, с него цената възлиза на 100 лева). Предлагат също катафалка и копаене на гроб.