Плувен комплекс „Балона”, който бе емблематичен за Пловдив, повече няма да отвори врати. Комплексът затвори преди близо 15 години, но Общината не предвижда той отново да заработи като плаж, въпреки че имаше идея той да бъде даден на концесия, научи TrafficNews.bg. 

Теренът, който е над 12 декара е отреден за новия мост над река Марица, който ще свързва „Западен” и „Северен”. Той ще е на бул. „Копривщица”, а върху бившия „Балон” ще бъде една от връзките, които ще свързват моста с бул. „Марица-юг”.

Вече активно се работи по проекта, като вече са минали  всички съгласувателни процедури между НИНКН, НКЖИ, АПИ и Община Пловдив, както и решение на ЕСУТ е одобрен и ПУП-ът на бъдещия мост.

Така може да се приеме проектът на съоръжението, а след това да се престъпи към разрешително за строеж и търсене на финансиране. Процедурата за отчуждаване на единствения парцел вече е  и на финала.

По предварителни данни новото съоръжение ще струва около 15 милиона лева. То е част от Западната тангента, която трябва да разтовари движението от Централна градска част. На практика с новия мост от Смирненски до Кършияка ще се стига за минути. Най-вероятно на двете нива – на кръстовищата с „Марица – Юг” и бул. „България” ще бъдат изградени кръгови кръстовища. В идейния проект е записано на моста да има по две платна в посока, тротоари, както и велоалея.

Все още не е ясно дали ще има „архитектурно” решение за новия мост.  Кметът Иван Тотев бе анонсирал, че ще се проведе конкурс, който да изготви по-различна визия на моста, който да стане един от символите на Пловдив.

Той ще бъде в непосредствена близост до Железния мост. От друга страна НКЖИ е предвидил удвояване на жп моста. Това може да се случи с реализирането на проекта за естакада на мястото на прелезите на булевард „Копривщица”. Проектът, който е за над 120 милиона евро, ще търси финансиране по европейска програма.