Скоростни дейности по обновяването на площад „Централен” ще започнат в близките месеци от Община Пловдив. След като документални проблеми забавиха старта на мащабната реконструкция. Проектът първо отлежаваше в НИНКН, а след това изникнаха и проблеми с границите на Цар-Симеоновата градина. 

В крайна сметка от градската управа получиха зелена светлина за старта на реконструкцията. Тя ще бъде на инженеринг, като в движение ще се правят различните елементи на площада.  Кметът Иван Тотев заяви, че проектантите ще имат пълната свобода да предлагат различни решения за визията на площада. Те ще решат и дали фонтанът, известен като „Стружката”, ще остане пред Партийния дом. Със сигурност паметникът на Гюро Михайлов ще бъде преместен, като Общинският съвет ще реши къде да бъде позициониран той.

Освен нова настилка и осветление на площада, ще бъдат обособени и зони за различни културни мероприятия през 2019 година, за да може да се поставят сцени и инсталации.  Паркингът на „Тримонциум” също може да бъде намален, за да се увеличи тротоарът.

Археологията и разкриването на западните пропилеи ще бъде заложено също в проекта, но той ще бъде оставен като подетап. Вероятно през 2019 година, паралелно с Европейска столица на културата, ще се разкрива археологията.

По първоначални разчети реконструкцията на площада ще струва около 7 милиона лева. В това число влизат и обновяването на тротоарите по „Цар Борис III Обединител” и пешеходна връзка с Голямата базилика.

Другата седмица Община Пловдив започва и проекта за нова художествена галерия на улица „Гладстон” 32. Там проектът също ще бъде на инженеринг, като заделените средства са в размер на 3 милиона лева.

Вижте повече в следващото ВИДЕО: