Високите температури подлъгаха ята щъркели, които вече са в България. Въпреки че астрономическата пролет наближава, времето тази седмица ни изненада с ниски температури, вятър и дъжд. Това се оказа особено опасно за пернатите идващи от юг! Силният вятър принуди щъркелите в Русенско да нощуват на земята, а не по клоните на дърветата.

Притеснени хора са забелязали птиците край пътя, като призовават всички шофьори да внимават да не ги наранят, тъй като щъркелите не виждат през нощта и е твърде възможно да излизат на пътя.

В коментари под поста във Фейсбук, хора се питат къде в момента е Дружеството за защита на дивите животни?

В голяма част от останалите коментари, обществото се пита как ще оцелеят птиците през следващите дни и призовават всеки, който ги види да им оставя храня и да помага както може.

Пример за добро дело даваме с  жител на с. Зарица, Силистренско, който е успял през изминалото денонощие да спаси живота на четири щъркела и ги е приютил на топло в дома си. „Птиците буквално бяха сковани и замръзнали от поледицата! Дано да съм направил добро” – пише Сафет Халид.

Снимките, които човекът е качил в личния си профил, се разпространяват от много хора, като до момента са  били споделени близо 4000 пъти. Стотици хора поздравяват спасителя за доброто дело и се надяват да има повече хора като него.

Ето и част от коментарите:

„Браво дано има повече хора като вас!! Няма по-добро нещо от това да спасиш живот. Респект към вас”

„Дано добрината,която сте сторили помогне на щъркелчетата и на вас да се върне стократно!”

„За доброто,нека Бог да те благослови,  ти си герой и може да се каже ,,ЧОВЕК НА ГОДИНАТА ЗА ПРИМЕР,, безкрайни благодарности!”

„Хубаво е да се чуе и види, че все още са останали Човеци с големи сърца! Земята има нужда от такива хора! Бъдете благословен!”