На 16 ноември 2017 година арменец е намушкан с нож в гърба на Руския пазар. Инцидентът е станал при свада между две групи негови сънародници. Пострадалият арменски гражданин е с фамилия Ованесян и е бил откаран с линейка в болница. При разпита наръганият е отказал да съобщи имената на нападателите.Извършителят до ден днешен не е установен.

Преди два дни бус е пламна в квартал "Кършияка",близо до комплекс „Язов”. Товарното возило, собственост на търговец от арменски произход, който продава стоки на Руския пазар, е изгоряло почти до основи. Микробусът е нов, на няколко стотин километра. Бил е паркиран пред дома, който предприемачът обитава.

Камера, монтирана в близост до буса, е заснела мъже с качулки, които поливат колата със запалителна течност. Във вторник, часове след палежа четирима мъже от арменски произход са били задържани и отведени на разпит в Трето районно управление. Те обаче категорично са отрекли участие в престъплението като всеки от тях е имал алиби , подкрепено от други техни сънародници. Дори имали и нает адвокат. 24 часа по-късно те са били освободени. Така че, вероятността и това престъпление да влезе в графата „Неразкрити” е сериозна.

Според хора от арменската общност обаче двата случая са свързани и са последствия от семейна вражда между два арменски рода, живеещи под тепетата. Усилено се коментира, че хората намушкали търговеца са същите, които са подпалили буса. „Ако сега не ги разкрият, следващият път ще разследват убийство” коментират в общността, като се надяват полицията да залови извършителите и да се избегнат кръвопролития.

Проблемът в случая обаче е омертата, която се шири сред преселниците. Според арменските „традиции“ тези проблеми трябва да се решават вътре в  общонстта, без да се намесват институциите, чието задължение е да се грижат за реда и законността в държавата. Преди две години  арменци се стреляха край Пловдив и един бе откаран в болница с 6 огнестрелни рани. Той обаче също отказа да даде информация на разследващите органи. Впоследствие стрелецът – 41- годишният Васил Тайрян  бе обвинен в опит за убийство  и осъден на 5 години. Той бе изпразнил цял пълнител в своя сънародник Тигран Бегиян, но въпреки това последният категорично отказваше да свидетелства срещу него.

Омертата е причина никой от общността да не съдейства на органите на реда, което прави работата по разкриването на тези престъпления извънредно сложна. Но тъй като в последните два случая тя е свързана със семейна вендета, не е изключено да се стигне и до по-тежки престъпления.

В самата общност също има напрежение и разделение. Арменците, пристигнали от бившата СССР тук преди 20-25 години и припознали България като втора родина, не желаят етносът да бъде свързван с  подобни мафиотски войни.  Те обаче признават, че заедно с тези, които са изградили тук домовете и семействата си, са пристигнали и доста техни сънародници, които отказват спазват законите. Те и наследниците им живеят с манталитета на арменските бандити от съветско време  и презират институции като полиция, прокуратура и съд.  Също така признават, че имат средства да се справят с проблема, но това на практика означава война в общността.

Има ли вариант държавата да се справи с тлеещия проблем? Със сигурност институциите не са безпомощни, тъй като има различни механизми, с които ширещата се безцеремонност да бъде овладяна. Много от арменците са със статут на временно пребиваващи и това е само един от лостовете, с които полицията разполага. А вероятно има и много други. И е време да ги приложи, за да не сбъднат най- лошите предсказания.

 

Меле на руския пазар, наръгаха арменец с нож в гърбаПострадалият крие кой го е нападнал

Арменци се стрелят като в уестърн край СадовоОкръжна прокуратура задържа мъжа, който се опита да убие Тигран Бегиян