Един млад детектив на име Петър трябвало да разследва случай за необичайно убийство. Делото включвало 5 души, които се познавали, единият от които бил убит с пистолет. За съжаление документите не са съдържали нито името на жертвата, нито името на убиеца - само няколко кратки бележки. Петър внимателно проучил всички документи и успял да открие имената, благодарение на няколко важни подробности. Искате ли да тествате логиката си? Можете ли да намерите правилните следи и да докажете, че сте добър детектив?

Забележки: 

Седмица преди убийството убиецът счупил крака си. Мартин и Александър се срещнали 6 месеца преди убийството.

Александър и убиецът се познават още от детството - те са израснали в голям град.
Даваме ви да разгледате и важна информация за всеки от тези 5 души, за да ви помогнем да откриете кой е убит и кой е убиецът ...

Андрей

Андрю е любителски тенисист. Един ден след извършване на престъплението той участва в турнир и играе срещу лице, което не е свързано с делото.

Филип

Филип се премества в града една година преди убийството. Той е роден и израснал на малък остров, където повечето жители са рибари. Ето защо основната мечта в живота му е да притежава риболовен кораб.

Мартин

Мартин работи като модел и наистина обича себе си. Толкова много, че няколко дни преди убийството започнал да позира на Стефан, който се съгласил да му направи рисунка на цялото тяло.

Стефан

Стефан е известен художник. Той казва на Мартин, че се надява портрета му да бъде готов до 1 седмица.

Александър

Веднага след убийството Александър тръгва за Антарктика, тъй като е част от експедиция за изучаване на морския живот. Той все още е на Южния полюс, заедно с още 20 учени.

Кой е убиецът и кой е бил убит?


Отговор:

Художникът Стефан е убил Филип.

Как детективът е достигнал до тези изводи?

1. Като се има предвид, че Андрю играе тенис в деня след убийството, той не може да изстреля този фатален куршум. Знаем, че убиецът е счупил крака си седмица преди престъплението и няма шансове да се излекува толкова бързо.

2. Александър не може да бъде виновен, защото той и убиецът са живели заедно в съседни къщи в детството.

3. Мартин е невинен, защото той и Александър са се срещнали само няколко месеца преди престъплението. Както знаем, убиецът познава Александър от детството си.

4. Затова Филип или Стефан биха могли да са убийците. Можем да заключим, че Филип е бил невинен, защото е израснал на остров и не би могъл да познава убиеца от детството, който живее в голям град. Само Стефан остава. И знаем, че той със сигурност е жив, защото завършва портрета на Мартин. Така че Стефан трябва да е убиецът.

5. Остава да разберем кой е жертвата на престъплението. Детективът Питър знае, че Александър (който в момента е в Антарктика), Андрю (който играе тенис един ден след убийството) и Мартин (който позира на Стефан) са живи. Това означава, че Стефан е убил Филип.