Световните лидери обещаха да ускорят сътрудничеството за разработването на ваксина срещу коронавирус, както и да разпространяват грижите и лекарствата за пациентите на COVID-19 по целия свят.

САЩ отказаха да участват във виртуална среща, свикана от Световната здравна организация.

Според The ​​Guardian, срещата, на която присъстваха много лидери на страните от Г-20, демонстрира нарастващата изолация на Доналд Тръмп на световната сцена. Основният резултат от събитието беше решението богатите държави да не крият резултатите от проучванията за развитие на ваксини от развиващите се страни.

Срещата също показа подкрепата на СЗО от световните лидери на фона на решението на Тръмп да спре плащанията към тази организация. Страните се договориха на 4 май, под председателството на Великобритания, да проведат съвместна глобална среща на върха за борба с коронавируса, целяща събиране на средства за изследвания, лечение и тестване на ваксините.

"Сблъскваме се с обща заплаха, която може да бъде победена, ако действаме заедно. Опитът ни казва, че лечебните средства за вируси не са еднакво достъпни за всички. Не можем да допуснем това", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Адан Гебреисус.

Според Сет Беркли, генерален мениджър на Алианса Гави, който провежда имунизационни кампании в бедните страни и активно сътрудничи със СЗО, заяви, че в света се разработват над 100 потенциални ваксини от COVID-19, шест от които вече преминават клинични изпитвания. Според Беркли е необходимо да се предотврати повторение на опита от 2009 г., когато ваксината срещу свински грип срещу H1N1 достигна твърде късно развиващите се страни.

Участниците в срещата постигнаха съгласие относно окончателния текст на документа, като поеха ангажимент да осигурят достъп до нови методи за лечение, технологии и ваксини по целия свят, да се придържат към глобално международно партньорство в научните изследвания и координация на усилията за борба с пандемията, да вземат колективни решения за отговор на пандемията, както и да се учат от опита на други държави.

Според анализаторите, многостранният и декларативен тон на обещанията контрастира с реакцията на много страни към избухването на пандемията. Всъщност много държави забраниха износа на медицинско оборудване от своите страни, затвориха граници и дори се опитаха да откраднат оборудване един от друг. Степента на сътрудничество при изследванията на ваксините също е разнородна.

Срещата реши да назначи два нови специални пратеници, които да координират сътрудничеството в изследванията на ваксините и да осигурят равен достъп до всички успешни ваксини. Това бяха сър Андрю Вити, бившият шеф на британския фармацевтичен гигант GSK и д-р Нгози Оконджо-Ивела, председател на „Гави“.

Снимка: iStock