Саботаж от конкурент в собствената държава. Така инициативният комитет, който номинира Ирина Бокова за шеф на ООН, определи слуховете за евентуална смяна на кандидатурата й с тази на Кристалина Георгиева.

В официалната си Facebook страница комитетът заявява, че тези слухове се отразяват негативно върху гласуването в Съвета за сигурност и че показват липса на последователна държавническа позиция. Междувременно косвено потвърждение, че слухът е верен даде началникът на кабинета на шефа на Европейската комисия Жан Клод Юнкер. Той пусна в Twitter коментар, че макар да е голяма загуба за Еврокомисията, Георгиева би била силен генерален секретар на ООН.

Във връзка с появилите се в медиите твърдения за това, че канцлерът на ФРГ Ангела Меркел е убедила Президента на Руската Федерация Владимир Путин да подкрепи като кандидат от България за поста на Генералния секретар на ООН Кристалина Георгиева вместо издигнатата по-рано от София Ирина Бокова, Министерството на външните работи на Русия разпространи официалната си позиция чрез пресцентъра на посолството на Руската Федерация в България

Ето и позицията:

Не толкова отдавна в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Ханджоу канцлерът на Германия се опита да повдигне пред ръководството на Русия въпроса относно евентуална подкрепа от руска страна за друг кандидат от България вместо издигнатия официално. На това госпожа А. Меркел получи ясен и еднозначен отговор, че издигането от една държава на кандидатура за поста на Генералния секретар на ООН е изключително и единствено суверенно решение на самата страна, а всякакви опити да се влияе пряко или косвенно върху подобни решения са неприемливи. Видяхме публикациите в българската преса за това, че Русия била въвлечена в подобни игри за смяна на кандидати, а ръководството на България планирало да смени решението си и да назначи друг кандидат под натиска на някакви външни играчи. Не могат да бъдат наречени иначе освен като опит нашата страна да бъде въвлечена в някакви задкулисни игри.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg