В затвора в централна Венецуела избухнаха бунтове, които доведоха до смъртта най-малко 40 души и още 50 ранени, включително офицер от националната охрана, ранен от експлозия, и надзирателят, който е с рана от нож, съобщиха властите.

Подемът в пенитенциарната зона на Лланос в петък започна с протест на затворник с искане да бъде разрешено на роднините им да  им доставят храна. След това избухна въоръжена конфронтация между затворници и охрана, заяви законодателят Мария Беатрис Мартинес.

Служителят на националната охрана е ранен от експлозия на граната, казва Мартинес, който има достъп до ранен доклад, подготвен от силите за сигурност в града. Затворът се намира в град Гуанаре, на 450 километра югозападно от столицата Каракас.

Министърът на пенитенциарните служби на Венецуела Ирис Варела потвърди бунтовете, като заяви пред местния вестник Ultimas Noticias, че група затворници са нападнали служители, които са охранявали пред затвора. 

Някога богатата петролна нация Венецуела е обхваната от задълбочаваща се политическа и икономическа криза. Уличното насилие е често срещано в страната, в която през последните години бягат близо 5 милиона жители, а обществените услуги се разпадат.

Венецуела има приблизително 110 000 затворници. Правозащитните служители твърдят, че затворите са насилствени и са много пренаселени, с банди, които контролират движението на оръжия и наркотици.

Подобен бунт се случи преди година в близък затвор в щата Португалия, където 29 затворници загинаха, а няколкостотин задържани.

Снимка: The Guardian